Debatt

Joshua French bør takke Norge | FN-veteran Erlend Larsen

  • Erlend Larsen
    Stortingsrepresentant (H) og FN-veteran
Joshua French holder foredrag om sine opplevelser.

Flere enn 100.000 norske soldater har tjenestegjort ute i verden. Men det er Joshua French som havner på filmlerretet og holder foredrag.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Eventyret Moland og French reiste til Kongo for å oppleve, er festet til lerretet med noen av våre beste skuespillere. Etter filmen å dømme, var de leiesoldater som misbrukte Forsvarets ID-kort i et forsøk på å redde seg selv. En lite aktverdig handling som bør få etterspill!

Flere enn 100.000 norske soldater har tjenestegjort ute i verden siden 1945. De ble sendt ut i krigsområder av norske regjeringer og har bidratt til fred i mer enn 40 land. Få av disse dramatiske episodene er filmatisert. Men Moland og French havnet på lerretet.

Erlend Larsen er stortingsrepresentant for Høyre og tidligere FN-soldat.

Mange helter

I 1978 kom, for første gang siden andre verdenskrig, en norsk avdeling i kamp. De neste 20 årene var det mange nordmenn som enten var i kamp eller befant seg midt i kampene som pågikk mellom PLO og israelerne. Det var nok av hendelser og helter som hadde fortjent å få historien festet til et lerret.

Da jeg gikk til flyet som skulle frakte meg til Beirut, møtte jeg en kamerat som kom ut av flyet fra Somalia. Han var tydelig sliten. Han kom fra krigen.
På Balkan ble norske soldater involvert i en brutal borgerkrig. Jeg vil tro at flere norske soldater har vært i hardere kamper i Afghanistan enn i løpet av andre verdenskrig.

Det er naturligvis opp til filmprodusentene å velge hvilke historier de vil feste til filmen. Sånn skal det også være. Deres valg av temaer løfter og foreviger historier. Jeg tror hverken Moland eller French ønsket å bli festet til lerretet. Filmen gir dem heller ingen heltestatus eller anerkjennelse.

Flere enn 100.000 norske soldater har tjenestegjort ute i verden. De gjorde det for Norge. Uten dem hadde ikke Norge kunnet gi vårt bidrag til fred i mer enn 40 land. Norge skylder hver og en av dem en stor takk. De hadde fortjent anerkjennelsen av å bli festet til lerretet.

De første soldatene som ble sendt hjem med skader, måtte pent stille seg i helsekøene. Janteloven nektet soldatene å «snike» i køen, selv om de var i tjeneste for Norge. Tidene har forandret seg. Heldigvis. Men mye kan fortsatt bli bedre for dem som sliter.

Takk, Norge

Norge brukte 45 millioner dollar til ulike skogbevaringsprogram i Kongo. Kanskje var dette det som skulle til for å få French hjem til Norge. I dag reiser han rundt og holder foredrag om sine opplevelser. Jeg forventer at foredragene avsluttes så enkelt som dette: Takk, Norge!

Som land og medmennesker skal vi bli enda flinkere til å vise våre soldater anerkjennelse for innsatsen de gjorde for Norge. Æres den som æres bør.

Les også:

Les også

  1. Liv Tørres: Vi må velge våre helter med omhu

  2. A-magasinet: Alt som kunne gå galt, hadde allerede gått galt. Så begynte også filmversjonen av «Mordene i Kongo» å falle fra hverandre.

  3. Filmanmeldelse: «Mordene i Kongo:» To tvilsomme nordmenn på oppdrag i Kongo

Les mer om

  1. Krigsveteraner
  2. Joshua French
  3. Afghanistan