Debatt

Det totalitære begynner ikke ved å oppfordre til et minimum av anstendighet i avisenes kommentarfelt | Ivar A. Iversen

 • Ivar A. Iversen
  Redaksjonssjef, Morgenbladet

Anki Gerhardsen vrangleser Morgenbladet, mener Morgenbladets redaksjonssjef Ivar A. Iversen. Foto: Herman Dreyer/Morgenbladet

Anki Gerhardsen vrangleser Morgenbladet.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Morgenbladet vil innskrenke ytringsrommet, hevder Anki Gerhardsen i sin medierevisjonsspalte. Hun har lest vår lederartikkel, det vil si: Hun har vranglest den. Det var jeg som skrev lederen (vi har signerte ledere i Morgenbladet). Enten har jeg uttrykt meg ekstremt uklart, ellers står det dårlig til med leseferdighetene hos Aftenpostens medierevisor. Jeg heller mot den siste tolkningen.

Utgangspunktet for lederartikkelen var Sumaya Jirde Alis kritikk mot at Klassekampen inviterte Resett-redaktør Helge Lurås inn i et panel om alternative medier. «Resett er et typisk eksempel på et såkalt alternativt nyhetsmedium og en relevant deltager i en slik debatt», står det i lederen. Og videre: «Helge Lurås er også ansvarlig redaktør for et medium som i vinter publiserte flere angrep på Jirde Ali, inkludert en lang rekke kommentarer fra lesere med grov hets og trusler.»

Dette var lederens hovedpoeng: «Såkalt «no-platforming» er i utgangspunktet problematisk. En bør snakke også med dem, ikke minst med dem, en selv er grunnleggende uenig med.»

Morgenbladet intervjuer såkalte alternative stemmer stadig vekk, inkludert Lurås. Avisen er ikke tilhenger av scenenekting/no platforming som prinsipp. Men: Mediene har også et ansvar for å legge til rette for et debattklima der det ikke «fremstår direkte farlig for mange, spesielt unge kvinner med innvandringsbakgrunn, å delta i diskusjonene i det hele tatt».

Helge Lurås, redaktør i Resett. Foto: Jan T. Espedal

Noen meninger bør faktisk nektes en scene, som grov hets og direkte trusler. Det bør ikke være kontroversielt. Akkurat i tilfellet Resett, og hvordan Helge Lurås redigerer sitt kommentarfelt, er det likevel nødvendig å påpeke noe så åpenbart. Når Lurås kaller seg ansvarlig redaktør, har også han et ansvar for sitt eget kommentarfelt. Skal han inviteres inn i et panel som ansvarlig redaktør, «må han utfordres tydelig og direkte på dette».

Hvordan dette blir å «ofre anti-totalitære verdier i den gode saks tjeneste», som Gerhardsen skriver, fatter jeg ikke. Det totalitære begynner ikke ved å oppfordre til et minimum av anstendighet i avisenes kommentarfelt.

Resett og andre medier vokser fordi tilliten til den ordinære pressen er svekket, skriver Gerhardsen. Skal folk ha tillit til pressen, bør den også holde seg med en medierevisjon som ikke forvrenger argumenter for å fremme egne poenger.

Les også:

 1. Les også

  Einar Øverenget: Det er bekymringsfullt at samfunnsdebatten i økende grad handler om at enkelte bør fratas muligheten til å ytre seg

 2. Les også

  Advokat har vurdert «no platforming» og jus. Dette er konklusjonen

Les mer om

 1. Ytringsfrihet
 2. Morgenbladet
 3. Klassekampen

Flere artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Hvis «no platforming» var egnet til å temme, skulle Sverigedemokraterna ha vært en tørr liten sviske i dag

 2. DEBATT
  Publisert:

  Hvorfor støtter ikke Morgenbladet Klassekampens intensjoner?

 3. DEBATT
  Publisert:

  Trollet banker på døren. Hvorfor snakker Aftenposten om meg, men ikke med meg?

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Ja, utestenging av motdebattanter er en interessant diskusjon, Lurås

 5. KULTUR
  Publisert:

  Bjørgulv Braanen: – Hvis du stenger synspunkter ute, gjør du deg dummere og mer sårbar

 6. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Også Aftenposten anklages med jevne mellomrom for å legitimere meninger gjennom å publisere dem. Vi avviser koblingen.