Debatt

Mirakuløs redning i Nord-Gudbrandsdalen | Bjørg Marit Andersen

 • Bjørg Marit Andersen
  Professor dr. med.

I Oslo og Akershus-området kommer ambulansen i løpet av 10–15 minutter. I grisgrente strøk er det et mirakel, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Også pasienter i grisgrendte strøk må få tilgang til god og rask sykehusbehandling når det trengs.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I Oslo og Akershus-området kommer ambulansen i løpet av 10–15 minutter. I grisgrente strøk er det et mirakel, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Bjørg Marit Andersen


Da hovedpulsåren til en 72-åring på Lalm i Oppland sprakk, oppsto et «øyeblikk da alt klaffet», skriver Gudbrandsdølen 8. januar. Otta-ambulansen var 15–20 minutter unna, og et legehelikopter kom til Vinstra med en liter katastrofeblod medbrakt fra Lillehammer.

Halvannen time vs. minutter

Pasienten ble luft-transportert videre, forbi Lillehammer til Hamar, for akuttkirurgi av en 9 cm sprekk på hovedpulsåren. Fra hendelsen til pasienten lå på operasjonsbordet på Hamar, gikk det en og en halv time.

At ambulanse og helikopter var «riktig plassert» og at legehelikopteret var utstyrt med katastrofeblod, reddet pasienten under denne transporten. Redningsmannskapet «klarte det umulige», skriver Gudbrandsdølen.

At hovedpulsåren sprekker spontant, er noe som kan skje akutt hos mennesker i hele landet, i tettbygde strøk, som Oslo-området, og i de mange grisgrendte strøk, som i Nord-Gudbrandsdalen og Valdres.

Les også:

Les også

Det smalt til i hodet. Så ble hun svimmel og sovnet. Heldigvis skjønte mannen hennes at noe var alvorlig galt.

Det er imidlertid størst sjanse for redning for dem som bor i nærområdene til akuttsykehus, som i Oslo- og Akershus-området. Her kommer ambulanse og legehelikopter i løpet av 10–15 minutter og gjennomfører effektiv redning underveis til sykehuset, mens en tilsvarende redning vil skje i løpet av halvannen time under de mest «mirakuløse» forhold i grisgrendte strøk av Oppland, Hedmark og andre steder rundt om i landet.

Bygget ned

Pasienten på Lalm hadde vært sjanseløs dersom ambulansen og legehelikopteret med katastrofeblod ikke tilfeldigvis var så nær og at helikoptertransport var mulig på grunn av værforhold. Men transporten gikk forbi Lillehammer til karkirurgisk enhet, Hamar, noe som utgjør enda lengre transport for akutt hjelp og enda større risiko for pasienten.

Helseforetaket Innlandet har allerede bygget ned akuttkirurgien i landsdelen. Alle selvstendige akuttsykehus i Oppland og Hedmark er omgjort til klinikker, divisjoner og avdelinger på kryss og tvers i to vidstrakte, grisgrendte fylker; bare Oppland er større en halve Danmark!

Rasering av sykehusstrukturen

Hamar har for tiden «ansvaret for karkirurgi i Sykehuset Innlandets opptaksområde» og skal ifølge planer nedlegges ved etablering av nytt sykehus ved Mjøsbrua.

De to eksisterende akuttkirurgiske sykehus i Oppland blir nedlagt. Mjøsbrusykehuset med få senger, liten kompetanse, store transportproblemer og store klimautgifter blir mot folkets vilje tvunget på lokalbefolkningen i Oppland og Hedmark.

Det verste er imidlertid at Helseforetakets rasering av sykehusstrukturen har medført enda større utfordring for befolkningens liv og helse enn tidligere.

Også pasienter i grisgrendte strøk må få tilgang til god og rask sykehusbehandling når det trengs, og akuttkirurgiske sykehus må ikke trekkes lenger og lenger bort fra der pasientene bor. Befolkningen må få lov til å delta i avgjørelser som angår liv og helse: rask adkomst til nært sykehus, god service, komplett diagnostikk og behandling på ett sted, tilstrekkelig antall senger for syke mennesker, nødvendig liggetid og god hjelp til å komme seg hjem igjen!

 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Helse
 2. Sykehus
 3. Helsepolitikk

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Dagens kortinnlegg | onsdag 24. januar

 2. DEBATT

  Kort sagt, fredag 19. januar

 3. DEBATT

  Anslaget i NRKSs influensa-sak var at tarm er viktigere enn vaksine. Hva verre er: Kilden har kommersielle interesser

 4. DEBATT

  Dagens kortinnlegg | onsdag 10. januar

 5. DEBATT

  Vi har eksempler på sykepleiere som arbeider 50% i sykehus og 50% som flyvertinne for å være sikret 100% stilling

 6. DEBATT

  «Vi er «alt» venstresiden misliker i helsesektoren»