Mobbing uten grenser

Den digitale mobbingen kjenner nemlig ingen grenser. Derfor er det så viktig at vi som jobber for å bekjempe dette ondet ikke tar pause når skoleferien står for døren, skriver Berit Svendsen.

Foreldre bør bruke sommerferien til å ta mobil- og nettpraten med barna.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Skoleslutt og feriestart er en tid for lek, sol og gode barneminner. Dessverre vet vi at de som opplever mobbing, ikke alltid slipper fri fra mobberen som fortsatt kan nå frem på nett og mobil.

Den digitale mobbingen kjenner nemlig ingen grenser.

Derfor er det så viktig at vi som jobber for å bekjempe dette ondet ikke tar pause når skoleferien står for døren.

Berit Svendsen.

Voksne kan bidra på en svært positiv måte med å hjelpe barna til å utvikle den digitale kunnskapen de trenger, og forutsetningen for å være gode rådgivere har aldri vært bedre.

Å være forelder i 2014 er nok noe ganske annet enn å være forelder i 1981, da vi fikk Norges første mobilkunde. I dag er det første gang i historien at foreldregenerasjonen selv er vokst opp med mobiltelefon og Internett.

Det gir oss en foreldregenerasjon som er mye mer digitalt vant enn noen gang før. Min erfaring er at dersom man har en god dose nettvett selv, blir det mye enklere å sette grenser for barnas digitale liv.

Filteret må sitte i hodet

Telenor tilbyr våre kunder et eget mobbefilter på mobilen, men det virkelig gode filteret må sitte i hodet.

Vi vet at det langsiktige holdningsskapende arbeidet er det som kan bidra til å redusere digital mobbing. Derfor arrangerer vi «Bruk Hue» – en landsomfattende skolekampanje mot digital mobbing – sammen med Medietilsynet, Røde Kors og Barnevakten.

Vi vet at det er et langt lerret å bleke når målet er å bekjempe digital mobbing. Derfor gleder vi oss over nye tall fra Medietilsynet som viser en nedgang i mobbing på ett prosentpoeng.

Det er viktig å feire denne seieren, uansett hvor lite tallet er, i håp og tro på at det nytter å arbeide mot mobbing.

Det finnes hjelp

Når mobbingen er et faktum, vet vi at mange barn kvier seg for å fortelle voksne om det. Derfor ønsker jeg å minne om at barn og unge kan ta kontakt med Kors på Halsen, Røde Kors' dialogtilbud for barn og unge.

Finnes det bilder på nettet som ikke bør være der, kan man få hjelp fra slettmeg.no.

I tillegg har Bruk Hue-appen råd og tips til både barn og foreldre. Det finnes gode verktøyer, men gode holdninger kan bare skapes over tid. Derfor starter Bruk Hue-kampanjen opp med nye skolebesøk til høsten.

Ta nettpraten med barna

Mitt råd til oss foreldre er å benytte sommerferien til å ta mobil— og nettpraten med barna våre.

Foreldre kan sette tydelige forventninger til hvordan man skal behandle hverandre på mobilen eller på nett, på samme måte som man gjør ellers i livet.

Det er ikke lett for barn å fortelle foreldrene at man mobbes, men med en åpen og tydelig kommunikasjon kan man legge et solid grunnlag for et godt digitalt liv for barna, og forhåpentlig bare gode ferieminner.