Debatt

Jonas Gardell: «Jeg kan ikke forstå det på annen måte enn at Knausgård forsvarer den høyreekstreme bevegelsen»

  • Jonas Gardell
Jeg får lyst til å ringe Knausgård og skrike til ham: «Herregud, vi har allerede en masse menn i Sverige det er veldig synd på. Vi trenger ikke importere en til fra Norge!», skriver artikkelforfatteren.
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I en lang artikkel i Dagens Nyheter onsdag skriver Karl Ove Knausgård om Sverige som «kyklopenes land». Jeg kjenner en lett desperasjon vokse når jeg leser.

Å nei, ikke enda en såret, hvit heteroseksuell mann, tenker jeg.

Jonas Gardell.

Jeg får lyst til å ringe Knausgård og skrike til ham: «Herregud, vi har allerede en masse menn i Sverige det er veldig synd på. Vi trenger ikke importere en til fra Norge!»

Trangt debattklima?

For dere som ikke orker lese hele artikkelen – den er uhemmet lang, det er som om Dagens Nyheter ikke vet at vi må redde regnskog og spare papir i dette landet – handler den altså om at Sverige er et møkkaland fordi Ebba Witt-Brattström i en annen artikkel i Dagens Nyheter har angrepet Knausgård.

Sverige er Kyklopenes land.

Det er ganske enkelt ufattelig synd på Knausgård.

Noen sa til meg, «men Jonas, du måtte selv ta imot masse kritikk for eksempel i burkadebatten, Knausgård fokuserer jo på et trangt debattklima i Sverige.»

Jeg svarte: Han fokuserer ikke på et trangt debattklima når han setter seg selv og hvor såret han er i sentrum. Det blir nok en ensom rytters kamp mot «makten». Når jeg svarer på kritikk forsøker jeg se bort fra min egen person og forklare hvordan jeg tenker om saken det gjelder. På den måten svarte jeg i burkadebatten for noen år siden. For øvrig tar jeg imot all kritikk. Ikke forsvare meg hver gang noen mener at jeg er syk eller dum i hodet.

Spaltemeter med krenkethet

Problemet med disse heteroseksuelle, hvite mennene er at de aldri har lært seg å tåle smeller. Å ta imot kritikk.

Derfor skriker de så høyt når de blir slått. Og krever plass. Masse plass. Spaltemeter med plass til sin krenkethet og sin sorg.

Kvinner og homser og transepersoner har ikke tid til å synes synd på oss selv. Vi har en kamp å utkjempe. Til forskjell fra andre som fremfor alt har en kamp de skal selge.

Knausgård klager om at han kalles pedofil og snart kan hans barn lese; hva skal de tro? Men kjære, lille deg, er virkelig professor Brattströms artikler det første dine barn kommer til å lese? Skjerp deg!

Forsvarer den høyreekstreme bevegelsen

Men alt dette hadde jeg med glede ignorert, hadde det ikke vært for at Knausgård plutselig og uten forvarsel forsvarer Sverigedemokraterna som ingen annen hyllet kulturpersonlighet i dette landet tidligere har gjort.

Han kaller Sverigedemokraterna for et «legitimt parti», han håner Stefan Löfven fordi Löfven har kalt partiet nyfascistisk, han påstår dessuten at «alle vet at det ikke stemmer», men at ingen våger å si fra.

At i alle andre land hadde det vært en skandale, men i Sverige våger vi ikke se virkeligheten som den er, slik de gjør i eksempelvis Danmark.

Litt senere i den lange teksten skriver han at kyklopene aldri er «så sinte som når de snakker om kjønn eller innvandring», og at Sverige fortier all slik debatt, hvilket er ganske nøyaktig den samme historien Sverigedemokraterna forsøker å få oss til å tro på.

Sannheten er at vi vel ikke har gjort særlig annet det siste året enn å snakke om innvandring, der fiendebilder er blitt stadig mer normalt.

Jeg kan ikke forstå det på annen måte enn at Knausgård her forsvarer den høyreekstreme bevegelsen som de siste tiårene har vokst frem i Europa.

Og nå blir vår venn direkte ubehagelig. Så får han bære bunad på 17. mai så mye han bare vil.

Teksten ble først publisert i Expressen.

Lurer du på hvordan debatten startet? Disse sakene gir deg bakgrunnen:

Hør denne saken — og andre - bli diskutert i ukens podcast fra Aftenposten

Les også

her

.

Ebba Witt-Brattström i Dagens Nyheter: Nej, jag är inte paranoid, men jag frågar mig vad alla dessa trettonåringar fyller för funktion i litteraturen.

Mats O Svensson i Dagens Nyheter: Ebba Witt-Brattström blundar för allt som stör hennes tes

Ebba Witt-Brattström i Dagens Nyheter: För att bli en Riktig Kulturman måste du konsekvent negligera, nonchalera och ignorera allt vad intellektuella feminister skriver, forskar, tänker – där kan ju finnas kritik av din självgoda sort.

Mats O Svensson i Dagens Nyheter: Witt-Brattström målar upp två diametralt skilda världar, kulturkvinnans och kulturmannens.

Witt-Brattström er blant Sveriges mest kjente litteraturvitere. Svensson er redaktør for tidsskriftet floret.se

Nyhetssak:

Les også

  1. Hvorfor er Sverige så fylt av hat og redsel?

Les mer om

  1. Debatt