Debatt

Kaluza & co, dere kan latterliggjøre menn som gir råd. Men er det feil å være forsiktig? | Cecilie Engebretsen

  • Cecilie Engebretsen, student
Det er en grunn til at foreldrene trygler «ja, men da er du med Amalie og Karoline hele tiden, ikke sant, og dere drar hjem sammen, ikke sant?» før du får lov til å dra på fest. Det er fordi man er tryggere når man er samlet, skriver Cecilie Engebretsen.

Hilsen jente i beste overgrepsalder.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Kjære Susanne Kaluza, og alle andre som syntes det var fryktelig provoserende da advokat Brynjar Meling på Dagsnytt 18 kom med råd til kvinner fordi vi er i en utsatt posisjon som voldtektsofre.

Det kan virke som om dere ikke vil høre etter når menn uttaler seg i saker som omhandler voldtekt og overgrep. I så måte har feminismen gått for langt.

Det kan virke som om kvinner har enerett til å uttale seg om voldtekt, og hvis det kommer en mann med velmenende råd, skal han bli gjort narr av. Derfor føler jeg det som en plikt å opplyse og forklare det dere ikke ville høre av Brynjar Melings kommentar.

Jeg er en 24 år gammel jente, i beste overgrepsalder. Jeg har vokst opp på bygda, og vet hvordan det er å feste med de eldre gutta.

Unge jenter er sårbare

I min bygd var det vanlig at jenter ned i 14-årsalderen festet med gutter på (langt) over 20 år.

Jenter i denne alderen er sårbare. De drikker kanskje for første gang, blir altfor fulle og noen vil kanskje prøve sterkere saker enn alkohol.

Videre drar vi da ut med gutter som er eldre enn oss, fordi det er en kjent sak at gutter på vår egen alder er altfor barnslige og kjedelige. De eldre er mye mer spennende fordi de kan mye mer, har prøvd mye mer og er definitivt mye kjekkere enn gutta som fortsatt ikke har vokst en centimeter siden barneskolen.

Da jeg var mellom 15 og 18 år gammel, og var på fest med disse guttene, dro jeg aldri alene. Og jeg dro definitivt aldri på nach alene. Hvorfor? Fordi jeg hadde en indre sperre mot å være med ukjente gutter, mennesker, alene. For man vet innerst inne at man ikke blir tatt vare på av ukjente som av sine venninner.

Tryggere når man er samlet

Det er en grunn til at foreldrene trygler «ja, men da er du med Amalie og Karoline hele tiden, ikke sant, og dere drar hjem sammen, ikke sant?» før du får lov til å dra på fest. Det er fordi man er tryggere når man er samlet.

Det samme gjelder å dra hjem fra en fuktig natt ute på byen. Jeg vet om mange som ikke gidder å ta taxi hjem fordi det er for dyrt, og ender opp med å gå hjem alene. Dette er ofte mellom 02:00 og 04:00 på natta. Vi vet alle hva som har skjedd tidligere i parker som Slottsparken og Sofienbergparken, men likevel går jentene alene akkurat her, midt på den mørkeste natta, sjanglende og med høye hæler (for å være sikker på at man ikke kan løpe hvis det skjer noe).

Synes dere, Kaluza & co, at dette er en forsvarlig handling?

Fornuftig å ta forholdsregler

Selvsagt skal man i TEORIEN kunne gjøre som man vil, gå hvor man vil, kle seg hvordan man vil, uansett om klokken er 13:00 eller 04:00. Men teori er sjeldent lik praksis. Når vi vet at dette er tidspunktene og stedene de fleste overfallsvoldtekter inntreffer, så er det vel intet annet enn fornuftig å be jenter ta noen forholdsregler, slik som Meling gjør i sin kommentar?

Selv om han har noen tåpelige sammenligninger med refleksvest, så skjønner de fleste poenget hans. For når vi vet at det kan være farlig å gå alene gjennom Slottsparken kl 03:00 på natta, så tar man vel ikke sjansen, eller?

Redaktør for Kvinneguiden Susanne Kaluza skrev innlegget "Forsøk på en komplett liste over hvordan jenter kan unngå voldtekt" som svar til advokat Brynjar Melings utspill på Dagsnytt 18.

Å komme med råd betyr ikke at man skylder på eller ansvarliggjør jenta som blir voldtatt. Hun er et offer. Det er de syke, forstyrrede menneskene som voldtar, som har all skyld, og det er vi alle enige om.

Det må en holdningsendring til, uten tvil. Meling mener også dette. Men han ber jentene om å ta noen forholdsregler når vi alle vet hva som KAN skje, fordi det i praksis (ikke i en idyllisk teori) finnes syke og onde mennesker der ute.

Dere kan håne og latterliggjøre

Det samme gjelder jo eksempelvis et ran. Hvis du ikke lukker vinduene, så VET du innerst inne at det kan skje et innbrudd, selv om det ikke er DIN feil at noen raner deg. Det er ikke du som er den skyldige, men du kunne tatt noen forholdsregler og lukket vinduene, eller hva?

Hver gang jeg leser om en jente som har blitt voldtatt på et øde sted midt på natten, og hun har gått alene, vært sterkt beruset eller lignende, så får jeg en ambivalent følelse. Jeg blir fryktelig lei meg og forbanna, fordi jeg ikke unner min verste fiende å oppleve en voldtekt. På en annen side blir jeg utrolig oppgitt og frustrert. Det er fordi mine «medjenter» ikke tar godt nok vare på seg selv og tror at de aldri i livet kommer til å få oppleve noe så forferdelig.

Dere kan håne og latterliggjøre Melings råd, Kaluza & co. Det er ingen som tvinger dere til å ta med venninner på nach, eller å ta taxi hjem fra byen. Men da vil jeg spørre: Har dere råd til å ta sjansen på å la være?

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger påFacebook ogTwitter.

Lese mer? Her er noen anbefalte saker:
Jeg var ikke et offer for omstendigheter helt utenfor min kontroll | Anonym

Voldtekt er en helt absurd handling, som hører vikingtiden til! | Trine Lise Olsen

Meddommere henges ut på Facebook etter voldtekts-frifinnelse

Tusener protesterte mot voldtektsfrifinnelseVoldtektsofre møter ikke likemenn i retten | Trine Eilertsen

Les mer om

  1. Voldtekt
  2. Overgrep
  3. Feminisme