Debatt

Hjemme. Uavgjort. Borte vekk?

  • Erik Loe
  • Ronny Aasland
Fra presentasjonen av avtalen mellom Norges Fotballforbund, Norsk Toppfotball, DiscoveryNetworks og VG om medierettighetene til Tippeligaen og OBOS-ligaen. Fra venstre sjefredaktør i VG Torry Pedersen, sjef for TVNorge og Discovery Networks Norway, Harald Strømme, fotballpresident Yngve Hallén, administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland og generalsekretær i NFF, Kjetil Siem. Medieavtalen er den største rettighetsavtalen i norsk idrettshistorie.

Norsk fotballs avtale med VG og Discovery bør kopieres, ikke kritiseres.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Etter signeringen av den historiske avtalen med VG og Discovery, har fotballen fått mye kjeft. Sist av Brede Hangeland og hans PR-venn og rådgiver Jon Mørland. Karakteristikkene kan stort sett oppsummeres med at fotballen har solgt seg til høystbydende, undergraver enerettsmodellen og skader resten av norsk idrett. Personlig mener vi det er en avtale som bør kopieres, ikke kritiseres.

Erik Loe

Det er vanskelig å se at de som har uttalt seg, har sett veldig godt på hva avtalen egentlig innebærer. Eller de velger å se bort ifra det, av ulike årsaker.

Fotballen har sørget for å beskytte Norsk Tipping

Klubber, på alle nivåer i divisjonssystemet, får løpende henvendelser fra utenlandske aktører som ønsker dem som sponsorobjekter, lokale kommisjonærer og ambassadører. Klubbene er lojale, og sier nei. Fotballen er stor mottager av spillemidler, 2. divisjon spiller i sommerferien for at selskapet skal ha spillobjekter, og Norsk Tipping er norsk fotballs generalsponsor.

Ronny Aasland

Den samme lojaliteten går igjen i avtalen; det er stengt for utenlandsk bettingreklame før, under og rett etter sendingene fra norsk fotball. For å si det enkelt: Discovery-kanalene blir som TV 2 når de sender fotball. Fotballen har altså aktivt sørget for å beskytte Norsk Tipping, slik det også er i forbindelse med Norges landskamper på TV.

Avtalen har sikret hele fotballen viktige aktiviteter

Det virker som mange mener at kun kanaler som sender fra Norge skal kunne vise norsk fotball. Faktum er at det hadde kostet norsk fotball mange hundre millioner over avtaleperioden om det ikke hadde vært reell konkurranse.

Pengene fra medieavtalen fordeles mellom NFF og Norsk Toppfotball. Avtalen har altså sikret hele fotballen viktige inntekter til aktivitet og utvikling, på alle nivåer, og til glede for mange flere enn administrasjonen i NFF og NTF.

Vi spør oss selv om hvorfor det reageres det så kraftig mot denne avtalen, mens det ikke stilles kritiske spørsmål til andre. Vi mener ikke å kritisere Håndballforbundet. De gjorde sikkert alt de kunne for å påvirke den massive eksponeringen av den utenlandske bettingaktøren under sendingene fra EM for herrene. Men vi er spørrende til hvorfor ingen har tatt opp problemstillingen.

Vi kan ta et «bet» på at det er en god avtale

Også Brede Hangelands syrlige kommentar om at det var «pengene som avgjorde, og ikke moralen» får passere. Vi mener det hadde det vært naturlig at han ble spurt om hvilke tanker han selv gjør seg om til daglig å opptre som reklameplakat for utenlandske bettingaktører og samtidig kritisere NFF for slett moral og grådighet.

Vi mener det må være lov å forlange både av Brede Hangeland og andre at de, når de kritiserer NFF, i det minste forsøker å være etterrettelige, og ta med seg alle faktorene. Selv om de mener det hadde vært bedre om alt var som det var.

Vi tror ettertiden vil vise at dette er en god avtale, både for norsk fotball og for Norsk Tipping, og at selskapet fortsatt vil lykkes i sitt viktige arbeid med å skape positive ringvirkninger for «idrett, kultur og humanitære og samfunnsnyttige formål». Vi er faktisk villig til å ta et «bet» på det.

Twitter: @loe_erik

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter


Her kan du lese mer om debatten rundt avtalen mellom Norges Fotballforbund/Norsk Toppfotball og Discovery Networks/VG og om utenlandske spillselskaper og forholdet til norsk idrett:

Les også

  1. Hangeland hardt ut mot Fotballforbundet: - Tenker på pengene og ikke på moralen

  2. Hvorfor bruker de lokkebonuser og VIP-behandling? Er det noen som tror det handler om ansvarlighet?

  3. Fotballforbundet tjener penger indirekte på utenlandske spillselskaper

Les mer om

  1. Debatt
  2. Fotballforbundet
  3. Fotballøkonomi
  4. Fotball