Debatt

Skolemassakre kan faktisk skje også her hjemme i Norge | Joakim Barane

 • Joakim Barane

Væpnede angrep mot skoler, sykehus, arbeidsplasser og offentlige forsamlinger er en del av en globalt økende trend. Disse punktene kan bety forskjell på liv og død.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Væpnede angrep mot skoler, sykehus, arbeidsplasser og offentlige forsamlinger er en del av en globalt økende trend.

Norsk politi bruker betegnelsen PLIVO for slike hendelser: «pågående livstruende vold».

Slike angrep varer gjerne til de stoppes av væpnet respons.

Siste angrep: mot våre naboer

Motivasjonen for angrepet kan variere, fra religiøs og politisk ekstremisme til ren rasisme, hat mot samfunnet og systemet eller følelsen av å være urettferdig behandlet av arbeidsgiver.

Joakim Barane

Fremgangsmåten er i stor grad den samme: Å drepe eller skade flest mulig innenfor en gitt ramme av tid og sted, med relativt enkle ressurser som skyte— og stikkvåpen.For den som befinner seg midt i et slikt scenario spiller gjerningsmennenes motivasjon liten rolle.

Bare de siste dagene har vi sett flere slike hendelser, herunder et grusomt angrep på lærere og elever ved en skole i vårt naboland Sverige.

Les saken:

Les også

Bare 39 prosent av norske skoler har hatt beredskapsøvelser

Læren fra Utøya — vårt nasjnale traume

I etterkant av angrepet på Charlie Hebdo publiserte Nasjonal Sikkerhetsmyndighet en bloggpost med råd om hvordan man skal forholde seg ved et slikt væpnet angrep. Rådene er gode.

Det er imidlertid et mentalt sikringstiltak som ikke krever mye av deg, men som likevel kan bli avgjørende dersom en slik hendelse inntreffer:

Det er å være forberedt og innstilt på at det verste faktisk kan skje, også her i Norge.

Om det er noe vi skal lære fra vårt eget nasjonale traume,Utøya, er det nettopp dette.

Hendelsene som var utenfor fatteevne

Politiets og andres handlinger den 22. juli har vært nøye debattert og gransket. Det er for meg åpenbart at mange handlinger den dagen tydelig viste at ingen helt kunne fatte hva som virkelig foregikk på Utøya, selv om tegnene i ettertid var tydelige. Scenarioet som utspant seg der var utenfor de fleste nordmenns rammer for hva vi kunne forestille oss.

Les også

Maria Jelmini om drapene i Trollhättan: I den svenske skolen er barna trygge. Og om de ikke er det, hva gjør vi da?

Ransmennene fra NOKAS-ranet fortalte i etterkant hvordan vanlige folk kom bort til dem der de sto med finlandshetter og våpen i Stavanger sentrum, prikket dem på skulderen og spurte om det var en øvelse. Eller muligens filminnspilling?

Vi skal ikke bli paranoide, bare rydde plass i bevisstheten for at terrorangrep eller en skolemassakre kan være et reelt alternativ

Politiet er nok i dag i større grad enn noen gang i stand til å håndtere et væpnet angrep, men slike angrep skjer plutselig og utvikler seg raskt.

Politiets respons vil aldri kunne forventes å være så raskt at de som er til stede slipper å forholde seg til hendelsen. Er vi forberedt?

Disse punktene kan bety forskjellen på liv og død

 • Hvis du hører noe som minner om skudd, løp !
 • Ikke gå i retning av lyden for å se hva det er.
 • Ikke utelukk muligheten for at det er nettopp det det høres ut som.
 • Advar andre.
 • Gjem deg hvis du ikke kan flykte.
 • Vær stille.
 • Ring 112 hvis du kan.
 • Forsøk å uskadeliggjøre gjerningsmennene som siste utvei.
  Et uttrykk som har vært brukt om andre forbrytelser er at du må tro det for å se det. Vi skal ikke bli paranoide, bare rydde plass i bevisstheten for at terrorangrep eller en skolemassakre kan være et reelt alternativ og ha en mental plan for hvordan vi skal håndtere det.

En rask situasjonsforståelse basert på det verst tenkelige, eller kanskje det utenkelige, kan bety forskjellen på liv og død.

Twitter: @joakimbarane

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Debatt