Debatt

Fra Plata til Rikshospitalet med pisk og gjeld | Kenneth Arctander

  • Kenneth Arctander
I det vi ga de narkomane pasientrettigheter tok vi fra dem grunnleggende demokratiske rettigheter. Alt for å rydde vekk det folket som alltid har sjenert oss, fattigfolket med rusproblemer som oppholder seg i sentrum, skriver artikkelforfatteren.

Vi har gitt de narkomane 48 millioner kroner i bøter. De narkomane i Oslo og Bergen skal betale for sin egen trakassering.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
OPT_4152d820-63e5-b86d-9478-9c4a31e8cbe3_doc6p9y6r5ooc4crx8id0d-uF7BSxozMz.jpg

I 2004 fikk vi rusreformen. De narkomane fikk rettigheter. Pasientrettigheter. Nå var de pasienter, ikke sosialklienter.

Beveggrunnen for dette var en artikkelserie i Aftenposten i 2001 som satte lys på den dårlige helsetilstanden deres og at metadonbehandlingen ikke nådde mange nok.

Det var for mange overdosedødsfall. Groteske bilder av byller og tannløse ansikter gikk foran, mens den medisinsk-liberalistiske terminologien fulgte. Slagordet ble «fra Plata til Rikshospitalet».

Signifikant økning i dødsfall

I 2004 «sprengte» man Plata. Dette er det faktiske uttrykket som brukes av fagpersoner om denne aksjonen. Man gikk inn med politi for å presse de rusavhengige vekk fra området som den gangen ble kalt Plata, området ved Toto-bua like ved Jernbanehallen.

I dag — i 2016 - har vi ikke klart å få ned overdosetallene så mye som en tomme.

Det var en signifikant økning i dødsfall fra 2013 til 2014. Vi har 8000 pasienter i legemiddelassistert rehabilitering (LAR), og vi har «sprengt Plata».

Kenneth Arctander.

Nå samles de narkomane i Brugata i stedet. Litt færre enn før, riktignok. De har ikke sluttet å være sosialklienter uansett, så klart.

Bøteleggingen har økt

NRK avslørte nylig at i løpet av de fem siste årene har disse menneskene blitt bøtelagt med intet mindre enn 48 millioner kroner. Aftenposten kunne senere avsløre at antall personer som straffes for bruk og besittelse av narkotika, har økt med 43 prosent.

Man har altså økt bøteleggingen og intensivert politi-innsatsen overfor denne gruppen samtidig som de har fått «rettigheter».

De blir bøtelagt for puslete, små lovovertredelser som å bruke eller være i besittelse av narkotika (les: de er narkomane). Som om ikke det var nok, så kan politiet nå bortvise dem ved mistanke om at de kan komme til å finne på noe kriminelt som for eksempel å kjøpe narkotika (les: se narkomane ut, som narkomane gjerne gjør). Bøtene må i flere tilfeller til slutt sones.

Om vi tar innover oss at dette egentlig er fattigfolket vårt, vil vi se at historien vår med løsgjengerloven fortsatt lever. Litt annerledes retorikk. Lignende virkemidler. Samme formål.

Folket som alltid har sjenert oss

Rusreformen skulle tone ned ideologi og gi de narkomane rettigheter. Ifølge filosofen Slavoj Žižek er man ideologisk par excellence i det man hevder man er utenfor ideologi. Han har nok mye rett i det.

I det vi ga de narkomane pasientrettigheter tok vi fra dem grunnleggende demokratiske rettigheter

Det er viktig at vi ser hvordan de ideologiske begrepene vi bruker, forvrenger hvordan vi ser vår egen praksis. «Nå skal dere slippe å være sosialklienter. Nå skal dere bli pasienter. Inn i LAR. Så kan vi legge til at dere skal gå med på urinprøver og overvåking resten av livet. Forresten. Dere skal dynges i gjeld og jages rundt sånn at vi kan få klar bane fra Jernbanetorget til Operahuset også. Når politiet er i terrorberedskap, er det dere som blir hundset med av folk med skarpladde våpen.»

I det vi ga de narkomane pasientrettigheter tok vi fra dem grunnleggende demokratiske rettigheter. Alt for å rydde vekk det folket som alltid har sjenert oss, fattigfolket med rusproblemer som oppholder seg i sentrum.


På Twitter: @k_arctander

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Interessert i å lese mer? Her er noen forslag:

Hver dag straffes 22 personer for bruk og besittelse av narkotika:

Les også

Stadig flere narkotikabrukere bøtelegges

Ansatte i Skien fengsel er bekymret for de insatte. Mange mister rusmestringstilbudet:

Les også

- Det er en stor kamp, det jeg går gjennom nå

Les mer om

  1. Debatt
  2. Narkotika