Debatt

Kjøttfritt kosthold er sunt og næringsrikt | Tanja Kalchenko

  • Tanja Kalchenko

Klamrer Viestad seg fast til den utdaterte kunnskapen fordi han ikke er en fagperson, eller er det fordi han lever av å selge kjøttkokebøker? spør debattanten. natalia bulatova / Shutterstock / NTB scanpix

Å fremme kjøtt var trolig på sin plass før i tiden, når underernæring, og ikke fedme og diabetes, var et problem.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Forfatter av kjøttkokebøker Andreas Viestad går i det ironiske innlegget sitt 22. mars til angrep på alle typer kosthold som ikke inneholder «naturlige», ihans øyne, bestanddeler, som blant annet alkohol og kjøtt.

Han forveksler begreper og kaller kosthold som ikke er A4 for «dietter».

Ifølge ham er «dietter» for «syke folk» og fører til feilernæring, og kjøttfritt kosthold uten «piller» medfører mangler.

Klamrer Viestad seg fast til den utdaterte kunnskapen fordi han ikke er en fagperson, eller er det fordi han lever av å selge kjøttkokebøker?

Målrettet påvirkning

Både norske, danske og svenske helsemyndigheter, samt flere vestlige fagpaneler, omtaler et variert kjøttfritt kosthold som næringsrikt, helsefremmende og velegnet i alle livets faser.

Det er godt dokumentert at vegetarisk kosthold reduserer risiko for å dø av hjerteinfarkt, samtidig som både ubehandlet rødt kjøtt og ferdigprodukter av kjøtt, henholdsvis sannsynlig og sikkert, forårsaker tykktarmskreft.

Det siste konkluderte Verdens helseorganiasjon med, men det å ta det inn over seg forbinder Viestad bare med «hysteri».

Myten om at man må spise kjøtt for ikke å få mangler, brukte norsk stat flere milliarder kroner på å både skape og opprettholde, helt siden 1936, da Omsetningsloven ble innført.

Både norske, danske og svenske helsemyndigheter omtaler et variert kjøttfritt kosthold som næringsrikt

Å fremme blant annet kjøtt er lovens formål, og staten pålegger norske bønder å innbetale en såkalt omsetningsavgift når de leverer kjøtt til slakterier. De innsamlede midlene blir brukt til å snakke fram kjøtt gjennom Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og i 2014 ble det samlet inn og brukt 75 millioner kroner til dette formålet.

Viestads forhold til kjøtt er en symptompå denne målrettede påvirkningen.

Fedme — og ikke underernæring

Tradisjonell, norsk bondekost er derimot hovedsakelig laktovegetarisk, med ganske små mengder kjøtt.

Å fremme kjøtt var trolig på sin plass i 1936, når underernæring, og ikke fedme og diabetes, var et problem.

Men i 2016 strider lovens formål mot statens egne kostråd.

Å fremme kjøtt var trolig på sin plass i 1936, når underernæring, og ikke fedme og diabetes, var et problem.

FN har erklært 2016 for belgvekstår, fordi belgvekster er både helsefremmende, næringsrike, billige og bærekraftig.

La oss høre på FN og erstatte en del av kjøttprodukter med bønner, linser og erter – forskning viser at de metter like godt som biff!

Her er Viestads innlegg:

Les også

Antidietten: Endelig en diett som passer for hele folket!


Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Mer å lese om dietter og mat? Her har vi samlet mye interessant!

  • Klinisk ernæringsfysiolog, Mari Eskerud , faktasjekker slankeprodukt:
Les også

Burde du prøve «Coffee slender»?

  • Forfatter Linnéa Myhre fikk nok av bananprat:
Les også

Kjære Helle Bornstein. Nå orker jeg ikke mer

Les også

«Det funker for meg», sier reklamen. Og VitaePro funker særdeles bra – for aksjonærene

, skriver Hanna Brus.

Les også

Ifølge Proteinfabrikken er proteinpulver nødvendig for optimalt utbytte av trening. Skal man tro på det?

spør Mutert.no-jentene. Urd Olden om kylling og antibiotika:

  1. Les også

    «Er maten jeg gir barna mine i dag, den som gjør at de ikke blir friske i morgen?»

Les mer om

  1. Debatt
  2. Helse
  3. Kostholdsråd

Relevante artikler

  1. KOMMENTAR

    Overvektige raste ned i vekt. Blodtrykket sank. Likevel forsvant den nordiske dietten.

  2. DEBATT

    Kort sagt, torsdag 5. juli

  3. SPREK

    Slankediettene ekspertene advarer mot: Kjøttdietten kan øke risikoen for livsfarlige sykdommer, ifølge ernæringsrådgiver.

  4. FAMILIE OG OPPVEKST

    Stor guide over dietter og kostholdstrender: – Det finnes ingen «quick fix»

  5. SPREK

    Kostholdsrådene du bør være kritisk til

  6. DEBATT

    Det er god grunn til å spise frukt, også for vekten, Hoksrud.