Bunadpoliti og -pirater

Kronprinsfamilien i Asker-bunader, Marius i bunad fra Vest-Agder. FOTO: SCANPIX

Det er en vanlig misforståelse av bunadene alltid har eksistert og derfor er frie til å kopieres.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Hva er lov? Mai måned er her, og også i år står bunadpolitiet på journalistens notatblokk. Hva er lov og ikke lov, hva synes vi om bunadparaplyer, hijab, hundebunader og bunadslips?

Anne Kristin Moe.

Det er svært lite som er ulovlig når det gjelder bunad. Vil du bruke støvler, vesker, briller eller pannelugg, kan du det, uavhengig om det var brukt i den aktuelle perioden bunaden stammer fra. Hører hodeplagg til? Ja. Er det påbudt? Nei.

Bunadkopier

Norsk institutt for bunad og folkedrakt gir råd om tradisjonell draktskikk som grunnlag for dagens bunader. De fleste bunader er resultat av en møysommelig rekonstruksjonsprosess av utdødde folkedrakter. Det er imidlertid en vanlig misforståelse at bunadene alltid har eksistert og at de derfor er frie til å kopieres. Denne piratkopieringen er det nærmeste man kommer ulovlig i bunadsammenheng. I noen tilfeller er det (juridisk) ulovlig å kopiere en bunad. Men i de aller fleste tilfeller er det ikke det, fordi bunadene er dårlig opphavsrettslig beskyttet. Dette har flere årsaker.

En av dem er at de som utarbeidet bunadene i sin tid ikke så denne problemstillingen komme. Husflidsutsalgene solgte materialpakker til folk som sydde bunadene sine selv, eller sydde bunadene for dem.

En annen årsak ligger i selve lovverket. For å få beskyttelse gjennom designloven eller åndsverkloven må designet være nytt og ha individuell karakter. Noe som ofte strider mot bunadens karakter. Markedsføringsloven blir med varierende hell brukt, fordi det er vanskelig å dømme hva som «strider mot god forretningsskikk» (§25) eller «urimelig utnyttelse av en annens innsats eller resultater og fører med seg en fare for forveksling» (§30). Er det derfor piratkopiene florerer på bunadsmarket?

Ikke en vanlig vare

Bunad er et av få tradisjonelle kulturuttrykk der etterspørselen stadig øker. Med denne økningen har man fått en ny type aktører på bunadmarkedet som ikke er opptatt av å videreføre håndverket, men å selge mange og billige bunader.

Det virker unødvendig å måtte minne folk på at de bestemmer selv hva de vil ha på seg (og eventuelt hunden sin). Men det kan være grunn til å minne om at bunad ikke er en vanlig vare. I den siste tiden har vi sett flere eksempler på at utflagget delproduksjon blir lagt ned fordi produsenten krever en større bestilling enn det er marked for. I internasjonal sammenheng er det naturlig nok liten etterspørsel av bunader. Hvorfor skal en ren kommersiell bedrift ta andre hensyn?