Debatt

Livet er en kamp

 • Gerd Brantenberg
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Kommersialisert. Hva er nytt med Karl Ove Knausgård? Svaret er: Intet. Han skriver rimelig godt, men det gjør mange andre nålevende norske forfattere, også. Vi har de siste tredve år vært inne i en blomstringstid for ny, norsk litteratur. Mange norske forfattere har i en årrekke skrevet så godt at det snart ikke er plass til dem på litteraturhistoriens stjernehimmel.

Det nye ved Knausgård er ikke Knausgård, men den ekstreme satsingen på hans romanprosjekt fra forlagets side. Markedsføringen av Min kamp avslører det kommersialiserte Bok-Norge i all sin velde. Hans tre første bøker utgis høsten 2009 og stilles ut på svære stativer i alle bokhandlere over hele landet – med bebudelse om at de tre neste vil komme våren 2010. Dette er noe helt nytt.

Et forlag rydder plass for én forfatter til å markedsføre seks 450-siders romaner på ett år, hvorav tre ikke er helt ferdigskrevne. Aldri har kommersialiseringen av bokbransjen i Norge nådd et slikt avslørende klimaks. Så hva skyldes denne godt planlagte suksess? Noe nytt?

At Knausgård bruker sitt eget navn i sin fortelling er ikke noe nytt. Helt siden Kristianiabohèmen har det blitt utgitt bøker der mottoet var: «Skriv ditt liv!» Alle vet at forfattere skriver ut fra sine egne liv. Om man bruker riktige navn eller oppdiktede er underordnet. Det viktige er om man får til en fiksjon som leseren kan leve seg inn i. En vellykket roman er helt uavhengig av hvorvidt man bruker autentiske eller fiktive navn. Romanen som sådan vil uansett være en konstruksjon.

Så hva er nytt med Min kamp – sånn rent litterært? Ikke er det skrivestilen. Ikke er det utlevering av eget familieliv. Og ikke er det innholdet med en fortelling om et liv i sorg, frustrasjon og kjærlighet. Da gjenstår bare tittelen. Og den er jo ikke så flunkende ny, akkurat.

Hva som er meningen med å bruke tittelen på Adolf Hitlers selvbiografi til å skrive om seg selv, er et åpent spørsmål. Alle menneskers liv på jorden er en kamp. Og Knausgård skriver ikke bedre om han stjeler sin tittel fra Hitler.

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Den selvbiografiske romanen: Forfatteren blir Gud eller bøddel

 2. DEBATT

  Uredelig av Marstein ikke å gå inn på vektingen av menneskelige hensyn opp mot litterær verdi

 3. KULTUR

  Knausgårds forlegger: - Igjen har han skrevet tett på eget liv

 4. KULTUR

  Skriver ny roman om familiens indre liv: Men nå er han en kjempende far, ikke en utleverende forfattertype.

 5. KULTUR

  Knausgård-feber på bokmessen: – Jeg gikk på jobb hver dag i fire år og mislyktes. Det var forferdelig.

 6. KULTUR

  – Folk er helt ville etter Karl Ove Knausgård i USA