Debatt

Gazas barn er også Israels ansvar | Jan Egeland

 • Jan Egeland
  Generalsekretær, Flyktninghjelpen

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland svarer Israels ambassadør Alon Roth om Gaza og Hamas. Foto: Tor G. Stenersen

Ambassadør Alon Roth nevner ikke noe om Israels ofte disproporsjonale militære svar på Hamas’ raketter.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I et innlegg i Aftenposten hevder Israels ambassadør til Norge, Alon Roth, at vestlige og arabiske bistandsmidler blir «pøst inn i Gaza» og at «Hamas har brukt disse midlene til å bygge angrepstunneler». Dette er ikke riktig.

Ingen vestlig hjelp går til Hamas eller deres organisasjoner. Den går gjennom FN og uavhengige organisasjoner med omfattende revisjon, evalueringer og rapportering på bruken av midlene. Bistanden går til en traumatisert sivilbefolkning, blant annet helse og skolegang for Gazas barn.

Hvis israelske og palestinske ledere vil skape fred mellom de to nabofolkene, må de slutte å skape gjensidige fiendebilder som avler uforsonlighet. Det er riktig, som ambassadør Roth påpeker, at israelske sivile fortsatt rammes av den pågående konflikten.

De mange rakettene fra Gazas militante ekstremister er rene terrorvåpen som slår ned vilkårlig i Israel. Men ambassadøren nevner ikke noe om Israels ofte disproporsjonale militære svar.

Israel drepte 34 barn

Detaljert dokumentasjon fra FN viser at mens 14 israelere ble drept i konflikten i fjor, ble 295 palestinere drept av israelske styrker i samme tidsrom. Ifølge FN drepte israelske styrker 34 barn i forbindelse med de palestinske demonstrasjonene ved Israels grensegjerde i fjor. 1642 barn ble såret.

68 prosent av de palestinske skolebarna som bor i nærheten av grensegjerdet har store psykososiale vansker, viser en studie fra Flyktninghjelpen. Volden barna opplever, tapet av nære, lyden av luftangrep og konsekvensene av å være fanget bak stengte grenser i et lite område skaper dype sår hos en ny generasjon palestinere. Mange sliter med mareritt og konsentrasjonsvansker. Det bør bekymre Israel like mye som palestinske ledere.

Israel må også gjøre sitt

Det er godt at Israels ambassadør håper på en fremtid med stabilitet og fred. Det vil i høy grad avhenge av palestinske politiske organisasjoner. Men Israel, som den sterkeste parten, må også gjøre sitt. I dag styrkes Hamas av angrepene mot sivile palestinere og den kvelende blokaden. Å bidra til fremtidshåp og en trygg oppvekst i sitt eget nabolag er en investering i egen sikkerhet.

 • Les også:
 1. Les også

  Virkelighetens Fauda-agenter

 2. Les også

  Netanyahu vil annektere deler av Vestbredden

 3. Les også

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 2. VERDEN

  Medier: Israel og Hamas enige om våpenhvile

 3. VERDEN

  Fire drept under demonstrasjoner på Gazastripen

 4. DEBATT

  Året da Hamas sendte 1233 raketter inn i Israel

 5. VERDEN

  Israel angrep Hamas-mål på Gazastripen. Våpenhvile mandag kveld, ifølge Hamas.

 6. VERDEN

  Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep