Debatt

Unødvendig smitterisiko på Gardermoen | Torstein Vik

Slik det er nå, risikerer man at en en syk passasjer fra utlandet kan smitte en rekke personer i sikkerhetskontrollen.

Torstein Vik er ikke fornøyd med smittehåndteringen på Gardermoen. Vidar Ruud / NTB Scanpix

 • Torstein Vik
  Pensjonert barnelege i Trondheim

Innenlandsreisende og ansatte i sikkerhetskontrollen på Gardermoen utsettes for tiden for unødvendig smitterisiko. De risikerer nemlig å bli smittet i sikkerhetskontrollen av smitteførende passasjerer fra utlandet som skal videre med innenlandsfly.

Passasjerer fra utlandet må for tiden ta ut bagasjen på Gardermoen, ta den gjennom tollen og sjekke den inn igjen før de går til sikkerhetskontrollen. Her kan de bli stående i forholdsvis lange køer, ofte uten den anbefalte en meters avstand til medpassasjerer.

Til vanlig går passasjerer fra utlandet som skal videre med innenlandsfly, direkte gjennom en egen sluse (med tollkontroll) fra utland til innland – en og en. Når man er gjennom slusen, vil de fleste passasjerene gå rett til gaten for sitt innenlandsfly og eventuelt bare smitte et mindre antall medpassasjerer ved ombordstigning og på flyet.

Torstein Vik, pensjonert barnelege. Privat

Slik det er nå, risikerer man at en en syk passasjer fra utlandet kan smitte en rekke personer i sikkerhetskontrollen. Det vil i så fall være veldig vanskelig å spore dem som har vært utsatt for denne smitten, og hvor smitten har tatt veien!

Dette er ikke bare teori. Nylig ble det kjent at en familie fra Trondheim hadde med seg smitte fra utlandet! Jeg mener dette er å utsette innenlandsreisende for en helt unødvendig smitterisiko. Jeg vet ikke hvilke tanker Avinor har gjort seg om dette – om noen?

Med mindre det er helt spesielle ordninger i sikkerhetskontrollen, får jeg bare håpe at lykken er bedre enn forstanden hos Avinor.


Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Gardermoen
 3. Koronaviruset
 4. Fly

Koronaviruset

 1. ØKONOMI

  Munnbind-rush for apotekene: Solgte 40.000 i timen

 2. NORGE

  Nye råd om munnbind fra mandag. – Hva er vitsen med å vente?

 3. POLITIKK

  EU har inngått avtale om koronavaksine

 4. KOMMENTAR

  Rekk opp hånden den som vil ha munnbind til 600 kroner pakken

 5. NORGE

  Direkteblogg om korona

 6. NORGE

  Innfører anbefaling om munnbind, men vil ikke dele ut gratis