Debatt

Tomten på Tøyen ligger klar

 • Fredrik As Torp

Nå må vi konsentrere oss om å få på plass et Munch-museum og et Nasjonalmuseum på Vestbanen, med det riktige innholdet, skriver Fredrik Torp.

Når ikke Munch-museet kommer til Nasjonalgalleriet og Lambda allerede er nedstemt i bystyret, er det bare Tøyen tilbake.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det er mulig å ha flere tanker i hodet samtidig, men nå må vi konsentrere oss om å få på plass et Munch-museum og et Nasjonalmuseum på Vestbanen, med det riktige innholdet.

Klassisk kunst til Nasjonalgalleriet

Petter Olsen har adskillig fornuft i sin argumentasjon for å legge Munch-museet inn i Nasjonalgalleriet, hvis det tømmes for dagens innhold. Jeg mener imidlertid, og har alltid ment, at Nasjonalgalleriet stadig skal være Nasjonalgalleriet, og fremstå som en integrert del av Nasjonalmuseet. Her skal den klassiske kunsten vises, og "riksklenodiet" Munch-salen kaste glans over samlingen. Munchs tidlige kunst kan vises her, og hans senere produksjon inngå i museet på Vestbanen. På veien ned finnes Aula-maleriene.

Samtidskunst på Vestbanen

På Vestbanen kommer samtidskunsten, det er alle enige om. Og ganske riktig, Ulf Grønvold, Kunstindustrimuseet i St. Olavs gate kunne tilføres DogA's vitalitet og kraft. Flytting av museet til Hausmanns gate, er aldri blitt foreslått av meg, ei heller i mitt debattinnlegg rettet mot Nasjonalmuseet, i vårt medlemstidsskrift Arkitektnytt.

Fredrik AS Torp

Når den samlede kostnad for Nasjonalmuseet når svimlende kr 5,3 milliarder kroner – og ikke 3,5 som vi ble presentert for i 2008, må noen sette foten ned. Da er mitt spørsmål, som jeg hele tiden har stilt: Hva koster en fornuftig utvikling av Nasjonalgalleriet og Kunstindustrimuseet der de er, samt et nytt og livskraftig moderne museum på Vestbanen? Neppe 5,3 milliarder.Mitt stalltips er 3,5.

Ikke ferdig utredet

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) skriver i Aftenposten sist søndag at Vestbane-prosjektet "gir den beste løsningen" og at alt er "ferdig utredet".

Nei Tajik, det finnes ikke noe bevis for at dette er den beste løsningen og heller ingen utredning om dette.

Beslutningen fra Trond Giske (Ap) var et "statskupp". Innledningsvis var det tale om en administrativ overbygning, slik som for museene for eksempel i Bergen og på Lillehammer.

Håpløs samlokalisering

I Oslo har vi endt opp med en håpløs samlokalisering. Arkitekturmuseet klarte, som Grønvold husker – han var jo selv direktør den gangen – å rive seg løs fra den tunge museumsgiganten. Et glitrende godt politisk og administrativt håndverk, satt i scene av Rune Slagstad, ga et etterlengtet prosjekt til Sverre Fehn, finansiert av Jens Ulltveit-Moe, litt motvillig støttet av Statsbygg. De resterende tre museer tvinges nå til samlokalisering på Vestbanen.

I dag er jeg (vi) frustrert over det elendige faglige håndverket som ligger til grunn i den statlige museumskabalen.

Når Grønvold mener jeg har uttalt meg rosende om det nye prosjektet, henspilles det på en uttalelse på et møte i Nasjonalgalleriet.

Jeg innrømmet at arkitektene hadde utført et "godt svar på et galt stilt spørsmål".

Høyre-mannen Olemic Thommessen er saksordfører i Stortinget for behandlingen av Nasjonalmuseet om kort tid. Kan han påta seg ansvaret med å lose frem til beslutning den rødgrønne regjeringens gigantiske feilgrep, kjempemuseet på Vestbanen, verdens største museum under planlegging?

Venter på første spadestikk

Som en logisk konsekvens av det jeg skriver her: Når ikke Munch-museet kommer til Nasjonalgalleriet og Lambda allerede er nedstemt i bystyret, er det bare Tøyen tilbake. Der ligger tomten og venter på første spadestikk.

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Feilslutningen for Vestbaneprosjektet

 2. KULTUR

  Ber om snarlig gjenåpning av Nasjonalgalleriet i påvente av nytt museum

 3. DEBATT

  Norske kvinner og menn er altfor snille og fromme — det er tid for oss borgere å protestere kraftigere

 4. DEBATT

  Nå er Nasjonalgalleriet stengt. Det er 150 års norsk kulturhistorie som brytes.

 5. DEBATT

  Meninger: Det nye Nasjonalmuseet fremstår som en ugjennomtrengelig labyrint

 6. KULTUR

  Nasjonalgalleriet stenges i januar, mer enn ett år før nytt museum åpner