Debatt

Inga Bejer Engh ble superpopulær i utlandet ...

  • David Bach
Aktor Inga Bejer Engh er svært delaktig i to av de tre mest leste sakene på Aftenpostens debattsider. Her fra rettssaken mot Anders Behring Breivik i vår.

... og selv skrev hun et av årets mest leste debattinnlegg om kosejournalistikk med Veronica Orderud.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Rettssaken mot Anders Behring Breivik dominerte sommerhalvåret på nettavisene, også i debattredaksjonen. Men den aller mest leste saken på Aftenposten.no i hele 2012 handlet om noe helt annet: Norsk familie opplevde marerittet på ferie.

Blant debattsakene våre er det terrorrettssaken som har fått flest lesere i år, men med en litt annen vinkling enn de vanlige: Aftenpostens korrespondent i Berlin registrerte at den massive dekningen av saken mot Behring Breivik også førte med seg stor begeistring for aktor Inga Bejer Engh. Kommentaren om hvordan tyske medier lot seg imponere, er den aller mest leste blant våre kommentarer, kronikker og debattinnlegg.

Les også

Tyskerne mektig imponert over aktor Inga Bejer Engh

Mange har deltatt i debatten under saken, og de fleste er enige i tyske mediers observasjon. Flere drøfter den norske rettssaken opp mot andre lands rettssystem.

Reagerte på Orderud-intervju

Ikke nok med at hun er populær i utlandet — Inga Bejer Engh var også delaktig i den nest mest leste saken på debattsidene gjennom året. Sammen med Ane Marte Wøien skrev hun et innlegg i etterkant av Dagbladet Magasinets intervju med Veronica Orderud den 3. november.

Les også

Veronica Orderud - hva har vi glemt?

Bejer Engh og Wøien mener Dagbladet må ha glemt drapene på Orderud gård, når intervjuet «fremstår som et hyggelig intervju med fokus på Orderuds forkjærlighet for hunder, blottet for nyhetsverdi eller kritiske betraktninger».

Politisk redaktør Harald Stanghelle plukket opp tråden, og skrev denne kommentaren om «Den underholdende forbryteren».

Innlegget ble massivt delt på sosiale medier og debattert på Aftenposten.no.

Rettssaken engasjerte

Også de tredje og fjerde mest leste sakene tar oss tilbake til rettssaken mot Behring Breivik. Først er det Håvard Friis Nilsen i Res Publica som reagerer på morderens frihet i rettssalen, hvor han får heve armen i sin egne nazihilsen, håndhilse på aktorer og psykiatere og smile til verdens kameraer.

Les også

En morder med frie hender

Seks dager senere mener Stefan Brunvatne at harmen over det Behring Breivik har gjort kommentatorene blinde. I den fjerde mest leste debattsaken gjennom året hevder Brunvatne at kommentatorene bommer når de retter sin avsky mot terroristens framtreden i retten. Hele 750 kommentarer fulgte innlegget i nettdebatten.

Om å komme i form

Femte mest leste mening på Aftenposten.nos handler om mosjon. 40-åringen Rich Roll bestemte seg for å gjøre noe med livet da han innså at han var fet, frustrert og i fryktelig dårlig form. Hans Marius Tonstad omtaler boken Roll siden skrev, da han to år senere var blitt kåret til en av verdens best trente menn.

Innlegget handler også i stor grad om hvordan hvem som helst kan forandre livet på dagen, bare de har innsatsvilje og motivasjon. Et tema som opptar de fleste, kan det virke som, i alle fall mange titalls tusen av Aftenpostens lesere.

Gapestokken

Den neste saken på listen kommer fra Aftenpostens kommentator Joacim Lund. I kjølvannet av pågripelsen av de siktede i Sigrid-saken ble Facebook-kontoene deres oversvømmet med hat, draps— og voldtektstrusler.

Les også

«Etter pågripelsene i Sigrid-saken har moderne teknologi sendt oss tilbake til middelalderen»

Lund argumenterer mot den moderne gapestokken, og fremhever at vi på det aktuelle tidspunktet hverken visste om mottakeren av hetsen var den siktede, langt mindre om han var skyldig.

De tre siste

Et svært populært innlegg om prispresset i luftfarten og konsekvensene det får fra en SAS-flyvertinne, kaprer sjuendeplassen på mest lest-listen. På åttende finner vi matjournalist Yngve Ekerns reaksjoner på kokkeprogram med Eyvind Hellstrøms ego i sentrum.

Niende mest leste sak på debattsidene er skrevet anonymt, og retter en spørrende pekefinger mot de som ikke fanget opp Behring Breiviks problemer tidligere, før de grusomme terrorhandlingene.

Og sist, men ikke minst, kommer kommentator Vidar Kvalshaug med en bønn til Åge Aleksandersen: «Det er nå vi trenger deg, Åge!», skriver han, etter at Hans Rotmo lagde en nidvise som av mange ble oppfattet som rasistisk.

Les mer om

  1. Debatt