Debatt

Vi er forbi «for» eller «imot» i innvandringspolitikken | Andreas C. Halse

  • Andreas C. Halse
Kjerneoppdraget til venstresiden er med andre ord under sterkt press, men møter en øredøvende stillhet, skriver artikkelforfatteren.

Venstresiden må innse at innvandringspolitikken har en klassedimensjon.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Dagens innvandringspolitikk fører til økte forskjeller på alle fronter, men venstresiden sitter stille i båten.

Forrige uke kunne vi, det vil si de av oss som lette godt, finne rapporten Virkninger av allmenngjøring av tariffavtaler . Rapporten, som er et samarbeid mellom ikke ubetydelige aktører som Statistisk sentralbyrå, FAFO og Samfunnsøkonomisk analyse, viser i korte trekk at arbeidsinnvandringen bidrar til økte forskjeller.

I bransjer som bygg og anlegg og innenfor renhold har den økte tilgangen på arbeidskraft siden østutvidelsen av EU i 2004, bremset lønnsutviklingen. Virkningen er sterkest innenfor byggenæringen.

Den ellers nøkterne rapporten går nesten marxistisk til verks når den presiserer at «Tolkningen av disse resultatene er at innvandringen ikke bare har økt lønnsforskjellene mellom ulike næringer, men også bidratt til en forrykking i den funksjonelle inntektsfordelingen – altså fordelingen av inntekt mellom arbeidskraft og kapital».

Må ha hjelp av Jon Hustad

Kjerneoppdraget til venstresiden er med andre ord under sterkt press, men møter en øredøvende stillhet.

Vi må, ironisk nok, til den selverklærte riksreaksjonære Jon Hustad og hans nisjeavis Dag og tid for å finne en særlig grundig analyse av fordelingsperspektivet i rapporten.

«Kapitalistane vinn og fagforeiningane taper i det nye Noreg» skriver Hustad. Og han har rett.

Ikke solidaritet, men egeninteresse

Undersøkelser tyder på at høyt utdanningsnivå (spesielt SV har i dag mange høyt utdannede velgere) går hånd i hånd med støtte til dagens innvandringspolitikk.

Kjerneoppdraget til venstresiden er under sterkt press, men møter en øredøvende stillhet

Det handler imidlertid ikke om solidaritet, men om egeninteresse. Klasseprofilen i dagens politikk er krystallklar. Vi praktiserer fri konkurranse mellom allerede dårlig betalte jobber med lave krav til formell kompetanse.

Dagens politikk velger også aktivt ikke å beskytte fag som er utsatt for massiv konkurranse av folk med usikre kvalifikasjoner.

På den andre siden må innvandrere med utdanning som leger eller ingeniører konkurrere om jobber som taxisjåfører og renholdere fordi middelklassens arbeidsmarked i realiteten er stengt for konkurranse utenfra.

Den samme middelklassen som beskytter sine egne jobber nyter samtidig svært godt av stadig billigere håndverkstjenester.

Motstanden mot EØS

Når Arbeiderpartiet ikke klarer å forstå seg på forbund i LO som tar til orde mot EØS-avtalen, handler det om at de nekter å anerkjenne denne åpenbare effekten. Motstanden mot EØS har aldri handlet om mindre handelsvilje, men om en stadig økende frustrasjon knyttet til en fri lønnskonkurranse mot bunnen.

Venstresiden bør ikke lenger akseptere premisset om at man bare kan være «for» eller «mot» i innvandringspolitikken

Mangelen på vilje til politisk styring i innvandringspolitikken deler store deler av venstresiden med den borgerlige tenketanken Civita, som ser ut til ønske åpne grenser og minimalt med politisk innblanding i innvandringspolitikken.

Den politiske agendaen bak et slikt ønske uttrykte tenketankens leder Kristin Clemet presist i 2010 da hun mente at lavtlønte i Norge burde tjene mindre.

Venstresiden bør ikke lenger akseptere premisset om at man bare kan være «for» eller «mot» i innvandringspolitikken, men begynne å diskutere hvordan den kan innrettes på mest mulig rettferdig måte.

På Twitter: @achalse

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger pÅ Facebook og Twitter.

Skal statsministeren lykkes, må hun vise seg frem som en politisk toppleder av rang. Men jobben er for stor for enkeltmannsforetaket Erna Solberg, kommenterer Aftenpostens Thomas Boe Hornburg:

Les også

Flyktningkrisen vil avgjøre Erna Solbergs ettermæle

Frps Per Sandberg setter nå alt inn på å vinne slaget om den nye, langsiktige asyl— og flyktningpolitikken:

Les også

- Løpet er kjørt, det er bare å betale

  • Ukens podcast Aftenpodden tar for seg de politiske konsekvensene av tilleggsbevilgningen og endringene i asylreglene her. Hør og abonner via iTunes på telefonen dinher. Eller via desktopher.

Les mer om

  1. Debatt
  2. Internrevisjonen
  3. Innvandring