Debatt

Afghanistankrig og folkerett

 • Ståle Eskeland

Professor Geir Ulfstein (20. februar) og spesialrådgiver Jarl Eirik Hemmer (28. februar) gjentar en vanlig feiloppfatning, nemlig at FN godkjente angrepet på Afghanistan som selvforsvar i resolusjon 1368 av 12. september 2001.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det står intet i resolusjonen som gir USA autorisasjon til å angripe Afghanistan. Da USA rapporterte til Sikkerhetsrådets antiterrorkomité 19. desember 2001, ble ikke selvforsvar nevnt, heller ikke at angrepet på Afghanistan skulle ha dekning i resolusjoner i Sikkerhetsrådet. Det er derfor ikke riktig at angrepet på Afghanistan 7. oktober 2001 ble "meldt til Sikkerhetsrådet som en selvforsvarsoperasjon" og godtatt som det, slik Hemmer hevder. NATOs tilstedeværelse i Afghanistan er ikke folkerettsstridig i seg selv. Det er et nødstiltak som er godkjent av FNs sikkerhetsråd. Men resolusjonene om dette gir ikke dekning for at NATO bistår USA i krigføringen.Ulfstein og Hemmer burde protestere mot at Norge medvirker til "fortsatte drap av afghanske barn fra stor høyde" i strid med folkeretten (Jan Egeland 24. januar).

 1. Les også

  Ingen okkupasjon

 2. Les også

  NATO ikke i strid med folkeretten

 3. Les også

  Drap i strid med folkeretten

 4. Les også

  Fem forslag for Afghanistan

 5. Les også

  Vi må styrke håpet i Afghanistan

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Afghanistan-utvalget svikter om folkeretten | Geir Ulfstein

 2. DEBATT

  Et ulovlig missilangrep | Langford og Ulfstein

 3. VERDEN

  USA ber FN stemme over fredsavtale med Taliban

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Bred strategi nødvendig i Afghanistan

 5. NORGE

  Professor mener Libya-krigen var bygd på en løgn

 6. VERDEN

  Like før 18-årsdagen for 11. september hadde Trump invitert Taliban til USA. Forsker mener det var bra møtet ble avlyst.