Debatt

Internrevisjonen: Arbeiderpartiets leder vil heller diskutere retorikk enn politikk med Regjeringen | Andreas Halse

 • Andreas C. Halse

I stedet for å benytte muligheten til å sette dagsorden og fremme en egen troverdig plan for å få ledigheten ned, velger landets sosialistiske venstreparti å sette sin lit til den blåeste regjeringen vi har hatt på ganske mange tiår, skriver Andreas Halse. PRIVAT

Har venstresiden sluttet å utvikle politikk?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det er like greit å starte året med en erkjennelse. Venstresiden tapte høsten. Så det sang. Dersom det skal være noe håp om bedring i 2016 bør venstresidens partier slutte å overlate all politikkutvikling til Per Sandberg-fløyen i Frp.

Søndag viste Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, tydelig frem en del av problemet i etoppslag i VG om flyktningsituasjonen. I stedet for å diskutere politiske løsninger ønsket Støre å beklage Regjeringens retorikk på feltet. Når landets største opposisjonsparti blir mer opptatt av Regjeringens retorikk enn egen politikk, er det grunn til bekymring.

Det er mye som tyder på at landets venstreside for tiden er mer opptatt av taktiske disponeringer i forkant av valget enn å fortelle oss hvordan de vil endre Norge. Fortsetter de som nå, er det gode muligheter for at de ikke klarer noen av delene.

Bør peke på en annen kurs

Arbeidsledigheten i Norge er på 130.000 mennesker og den er stigende. Det er ikke bare en «omstillingsutfordring» som erfarne politikere kanskje vil omtale det som. Det er en arbeidsledighetskrise vi må tilbake 20 år i tid for å finne maken til.

Det er 130.000 mennesker som kunne bidratt, men som i stedet sparker i grusen eller blir stilt ansikt til ansikt med Navs byråkrater. I en tid der venstresiden burde hatt alle kanoner innstilt på å peke ut en annen kurs for Norge, må jeg innrømme at jeg er genuint usikker på hva venstresidens partier vil gjøre med saken.

Når landets største opposisjonsparti blir mer opptatt av Regjeringens retorikk enn egen politikk, er det grunn til bekymring

Arbeiderpartiet er riktignok det eneste partiet som synes å være opptatt av det som er en stadig større krise for stadig flere mennesker. Allikevel er tiltakspakkene i stor grad resirkulering av tiltak som omhandler permisjonsregler og forsøksordninger på Nav. Tiltak som i og for seg er gode, men det monner ikke.

SV har ingen tydelig plan (som jeg klarte å finne), men ber heller Regjeringen lage en tiltakspakke. I stedet for å benytte muligheten til å sette dagsorden og fremme en egen troverdig plan for å få ledigheten ned, velger altså landets sosialistiske venstreparti å sette sin lit til den blåeste regjeringen vi har hatt på ganske mange tiår.

Les også

NHO mener arbeidsmarkedet utfordres av flyktningsituasjonen

Man kan godt fortsette en strategi der man pliktskyldig kommenterer Regjeringens forslag når man blir oppringt, deltar i metadebatter på Dagsnytt 18 og for øvrig håpe at Regjeringen gjør store feil. Det kan til og med hende man slumper til å vinne flertall med KrF på den måten.

Problemet er bare at politikk handler om mer. Det handler om å ha ideer til hva man vil med landet når man vinner valget og å ha mandat til å gjennomføre en annen politikk.

Presenter en ny, realistisk kurs

Noen forslag kan de til og med få gratis:

 • Invester tungt i infrastruktur (rust opp havner og veier)
 • Sett i gang offentlige byggeprosjekter
 • Vri statlige selskapers investeringer fra utlandet til Norge
 • Bygg ut vannkraft og fokuser på å selge industriprodukter fremfor strøm til utlandet
 • Gjennomfør forsvarssjefens anbefalinger
  Når man ser tilbake på høsten er det vanskelig å komme på en eneste debatt der venstresiden satt premissene med ny politikk for å løse de utfordringene vi står overfor. Venstresiden bør ikke nøye seg med å reagere på Regjeringens politikk eller retorikk, men bør ha som mål å presentere en ny, konkret og realistisk kurs for Norge. Hvis ikke er jeg redd det blir et blått 2016.

Twitter: @achalse

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Mer kritikk av egen politiske side fra Internrevisjonen:

 1. Les også

  Det er på tide å slakte hellige boligkuer. Mer skatt på bolig! mener Jan Arild Snoen

 2. Les også

  Ikke se til Sverige i innvandringspolitikken, Lysbakken, oppfordrer Andreas Halse

 3. Les også

  Finnmarkingene er delvis gratispassasjerer på velferdsskuten. Det burde en blå regjering gjort noe med, mener Jan Arild Snoen

 4. Les også

  Politikken er på sitt verste når den søker å regulere folks følelsesliv, skriver Andreas Halse

 5. Les også

  Dagens innvandringspolitikk fører til økte forskjeller på alle fronter, men venstresiden sitter stille i båten

 6. Les også

  Frp må snart velge mellom å være velferdspopulister eller et skatteletteparti

Les mer om

 1. Debatt
 2. Arbeidsliv
 3. Internrevisjonen

Relevante artikler

 1. DEBATT

  SV og Rødt i samme takt

 2. DEBATT

  Internrevisjonen: EU-motstanden i LO er et solidarisk nei | Andreas C. Halse

 3. DEBATT

  Nå er det på tide med tydelighet fra Arbeiderpartiet

 4. DEBATT

  Arbeiderpartiet bør strekke ut en hånd til arbeidsledige uten høyere utdanning | Andreas C. Halse

 5. DEBATT

  Høyre undergraver en moderne narkotikapolitikk

 6. DEBATT

  Arbeiderpartiet fremstår stadig oftere som tonedøve