Debatt

Derfor ønsker Frp tall fra SSB om kriminelle innvandrere – etter landbakgrunn | Harald T. Nesvik

 • Frp
 • Parlamentarisk Leder
 • Harald T. Nesvik
  Fiskeriminister

Fremskrittspartiet og Harald Nesvik ønsket å bestille en statistikk som bruker fødeland som variabel i stedet for statsborgerskap. Foto: Ruud, Vidar

Parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet svarer Statistisk sentralbyrå-direktøren.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå, Christine Meyer, har fredag 29. januar et debattinnlegg i Aftenposten hvor hun argumenterer hvorfor SSB sa nei til et begrenset statistikkoppdrag om straffede etter innvandringskategori og landbakgrunn.

Meyer begrunner avslaget bl.a. med at SSB allerede har publisert tall for straffede etter statsborgerskap.

Les også

Her kan du lese innlegget: Derfor sa SSB nei til Frp om å lage statistikk på kriminelle innvandrere

Hvorfor tall for innvandringskategori og landbakgrunn?

Vi er kjent med at SSBs publiserer fast statistikk for straffede etter statsborgerskap. Men betalte statistikkoppdrag, utover SSBs ordinære publisering, spiller en viktig rolle for oss som stortingspolitikere. Dette fordi de gir oss mulighet til å belyse fakta som ikke er tilstrekkelig belyst i SSBs ordinære publiseringer.

Landbakgrunn er etter vår vurdering en mer relevant og presis variabel for å vurdere innvandreres representasjon i kriminalstatistikken enn statsborgerskap.

Dette fordi de fleste innvandrere etter hvert får norsk statsborgerskap og dermed ikke lenger kan gjenfinnes i statistikken. Vi går utfra at det er nettopp derfor også SSB primært bruker landbakgrunn og ikke statsborgerskap i sin egen innvandringsstatistikk.

I tillegg vet vi fra «Danmarks statistik» at innvandringskategori er en viktig variabel i kriminalstatistikken. Dette fordi som det heter i «Indvandrere i Danmark 2015», «Uanset kriminalitetstype har mandlige efterkommere højere kriminalitetsindeks end indvandrere».

Som nasjonale politikere har vi behov for å vite om det også i Norge er slik at det er høyere kriminalitet blant 2. generasjon innvandrere enn blant innvandrere. Eller om det kanskje er motsatt?

For øvrig vil vi be SSB om å se til Danmarks statistiks faste årlige publikasjon «Indvandrere i Danmark 2015», som nettopp omfatter den statistikken vi har bestilt fra SSB om kriminalitet etter innvandringskategori og landbakgrunn.

Samfunnets fremste faktaleverandør

I SSBs strategidokument heter det i punkt 1 at «SSB skal være samfunnets fremste faktaleverandør», og i punkt 2 «statistikken skal møte brukernes behov». Det oppleves derfor en smule rart at SSB-direktøren både i Dagsnytt Atten og i Aftenposten trekker frem hennes personlige betraktninger til bestillingen vi har gitt. Men, vi er positive til at Christine Meyer som administrerende direktør vil gjennomføre en ny vurdering av vår bestilling.

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

 • Elin Ørjasæter har tidligere kritisert Statistisk sentralbyrå: Den nye SSB-direktøren er så positiv til innvandring at hun svekker tilliten til byrået hun leder
 • Hva skal til for å få flere innvandrere i jobb? Nye tall fra NAV viser at arbeidsledigheten blant 1.generasjons innvandrere er tre ganger så høy som for befolkningen for øvrig: Se grafen som volder NAV hodebry

Les mer om

 1. Debatt
 2. Krim
 3. Innvandring

Relevante artikler

 1. NORGE

  Da SSB ikke ville lage rapport for Frp, bestilte statsråd Listhaug den til Justisdepartementet

 2. NORGE

  Statistisk sentralbyrå vil lage innvandrerstatistikk

 3. POLITIKK

  Danmark: Kriminaliteten 43 prosent høyere blant mannlige innvandrere

 4. ØKONOMI

  Lovutvalg strammer inn SSB-forskningen

 5. NORGE

  Siv Jensen har ikke lenger tillit til Christine Meyer: – Hun bør vurdere dette svært grundig

 6. NORGE

  SSB-sjef Meyer med kraftig angrep på Siv Jensen