Debatt

Kort sagt, mandag 31. mai

Mat på sykehjem. Her er dagenes kortinnlegg.

  • Debattredaksjonen
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Gi sykehjemmene kjøkkenet tilbake

Kommentator Joacim Lund tar 21. mai opp maten på sykehjem. Nærmere halvparten av beboerne er undervektige. Ved Oslos sykehjem er kjøkkenet lagt ned, men lunsj lages ofte i avdelingene. Så er det også lunsjen beboerne er mest fornøyd med. Hva sier de til at kjøttkakene skal spes med bønner, av miljøhensyn?

Byrådet burde heller se på miljøaspektet ved de sykehjemmene som får middagen kjørt fra Bergen i plastposer.

Ved de sykehjemmene jeg kjenner til, er maten heller ikke tilpasset beboerne. Deres favoritter er ikke melkesuppe og raspeballer, og sild fikk de nok av under krigen.

Ansatte forsøker å endre menyen og gjøre den mer appetitlig med urtedryss. Men duften fra matlagingen er borte.

Unikt for Oslo er lokale tilsynsutvalg for sykehjemmene, noe byrådet har ønsket avviklet.

Utvalgene foretar besøk minst fire ganger i året og skriver rapport fra hvert av dem. Rapportene behandles av politikerne lokalt.

Politikerne får derved et innsyn i sykehjemmene, som de ikke får ved andre tilsyn. Min erfaring er at tilsynsutvalgene i samarbeid med pårørende og ansatte har lykkes i forbedringer til beboernes beste.

Men informasjonen om tilsynsutvalg er mangelfull, også om Eldreombudet. Gi sykehjemmene kjøkkenet tilbake. Kanskje fisken da vil smake bedre også?

Og – la kjøttkakene være kjøttkaker. Det er til det beste for miljøet, også miljøet til de eldre.

Liv H Wiborg, leder av tilsynsutvalg 2, Ullern bydel