Debatt

Skam: Vi kjenner alle en Eskil. Han er ethvert kollektivs store mareritt. | Kjærsti Rønneberg

  • Kjærsti Rønneberg, student
Kjærsti Rønneberg om karakteren Eskil.

Jeg holder meg stadig for nesen når jeg må klatre over den råtne navlestrengen hans.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Her kommer enda et leserinnlegg om Skam.

Vi tilber Skam for den virkelighetsnære fremstillingen, men det er ikke alle som kan identifisere seg med tenåringsromanser, herskesyke storebrødre og rulling med russ. Likevel næres min begeistring over Skam av Eskil.

Eskil er alle veloppdragende og renslige kollektivjenters (– og gutters, jeg tror de finnes) mareritt. Og Noora lærer ham litt om livet.

Evner ikke å se sitt eget rot

Det er ikke mye vi vet om Eskil. Vi vet at han stjeler fiskekaker, at han er homofil og at han gjerne tar seg en fest i ny og ne.

Her har forfatteren fotografert rot i eget kollektiv.

Jeg har tillatt meg å male videre på Eskil og hans karakter: Han kommer fra et møblert hjem, får økonomisk hjelp hjemmefra støtt og stadig, går sjeldent på skolen, okkuperer gjerne stuen en hel dag for å se på mer eller mindre viktige dokumentarer på Netflix, steker seg hamburger til frokost, og han evner ikke å se det rotet han selv produserer i fellesarealene.

I tillegg er han ikke sen om å klage hvis han en sjelden gang befinner seg i en situasjon der han er nødt til å rydde ut av oppvaskmaskinen eller flytte på en stekepanne for å få gjort sine egne gjøremål.

Eskil mangler rett og slett selvinnsikt

Vi kjenner alle en Eskil. Du har bodd med han i kollektiv, du har en venninne som bor med ham eller du er i et kjæresteforhold med ham.

Kanskje du er samboeren hans? I så fall: Stakkars deg, du har viet deg selv til et liv som hushjelp.

  • Snakker vi for mye om Skam? Ja, mener Tegnehanne!

Det er mødrenes feil

Eskil må likevel unnskyldes. Det er tross alt ikke hans feil at han er som han er.

Det er mødrene til Eskil-ene som er de store synderne. De har rett og slett sørget for at sønnen deres ble alle kollektivs skrekk.

Jeg holder meg stadig for nesen når jeg må klatre over den råtne navlestrengen til Eskil, som kveiler seg fra soverommet hans, gjennom gangen, ut inngangsdøren og strekker seg helt hjem til mor der Eskil er vant til at alt blir gjort for ham.

Det er mødrene til Eskilene som er de store synderne.

Eskil mangler rett og slett selvinnsikt. Denne mangelen fører til at han stjeler fra andre. Ikke bare fiskekaker, men tid!

Kjærsti Rønneberg.

Fordi moren hans ikke har gjort han i stand til å dra sin egen vekt, er han blitt en tidstyv for alle andre i kollektivet.

Vi er nødt til å dra Eskils daukjøtt, børste av smuler på skjærefjølen etter ham, overkomme vår egen klutskrekk og tørke av benker etter ham, vaske stekepanna han brukte til hamburgerne og rydde vekk de enslige sokkene som ligger strødd på vaskerommet.

Eskil hadde gjort seg ufattelig godt som veddeløpshest, for han har investert i de beste skylappene som eksisterer på markedet.

Min fremtidig Eskil må gjøre ting sjæl!

Eskil har noe jeg skulle ønske jeg hadde. Han har evnen til å la ting fare.

Han tar ikke innover seg klager fra andre, han føler ikke ansvar for å holde et hjem i orden slik at alle skal trives, og han føler i hvert fall ikke på at han skal bidra økonomisk til et fellesskap, med mindre det er noe han selv trenger.

Eskil har kun tanke for seg selv. Jeg misunner han den evnen, alle flinke piker streber etter den innimellom.

Jeg har ikke tenkt å ta opp kampen med Eskil. Den navlestrengen får bare ligge der og stinke, jeg flytter snart uansett.

Men én ting er sikkert: Jeg skal ikke gå i samme felle som alle flinke piker i min foreldregenerasjon gjorde – tok dritten til Eskil selv, fordi det var bedre enn at det ikke ble gjort.

Eskil har noe jeg skulle ønske jeg hadde. Han har evnen til å la ting fare.

Hvis jeg noen gang får en sønn, skal han lære at ingen ting blir gjort av seg selv, det finnes ingen hemmelig fe som liker å feie etter ham.

Min fremtidige potensielle Eskil skal få gjøre det sjæl.


Skam debatteres heftig i Aftenposten:


Podkast om Skam?

Hvorfor faller jenter som Noora for badboys som William, egentlig? Tre ungdommer (!) diskuterer. Hør med ett klikk her:


Hvor realistisk er Skam?

Elever på Hartvig Nissen, hvor serien er spilt inn, forteller. Visste du at det finnes egne hookefester? Hør med ett klikk her:


Les mer om

  1. Skam
  2. Studentliv