Debatt

Thorbjørn Jagland: Hvem har opptrådt uavhengig?

 • Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Europarådet

Kanskje man snart bør bestemme seg for hvem og hva man bør tilfredsstille. Er det utenlandske regjeringer (særlig de autoritære) man bør overbevise, eller er det det at Nobelkomiteen faktisk er uavhengig som er poenget? spør Thorbjørn Jagland. Her er komiteen samlet under forrige ukes seremoni. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

Det som bør bekymre mer enn forhenværende politikeres evne til å opptre uavhengig, er de angrepene som har funnet sted mot en uavhengig institusjon som Nobelkomiteen.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Aftenposten hadde søndag en leder om Nobelkomiteens sammensetning. Den sa at Nobelkomiteen ville tjene på en slik debatt.

Jeg vet ikke om man mener at komiteen burde delta i den. Jeg vil da minne om at Alfred Nobel i sitt testamente sa at det er Stortinget som oppnevner de fem medlemmene av komiteen. Komiteen har ingen rolle i dette.

Thorbjørn Jagland. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Vi har imidlertid sett at det har vært en langvarig debatt om komiteens sammensetning, særlig etter at den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo fikk prisen. Stortinget ga sitt syn på dette sist onsdag.Marit Arnstad:

Les også

- Bør unngå tidligere utenriks-og statsministre i komiteen

Politisk bakgrunn kan ikke være en ulempe

Når det gjelder kompetanse vil jeg gjøre gjeldende at politisk bakgrunn ikke kan være en ulempe, men selvfølgelig ikke den eneste kvalifikasjon. Komiteen har alltid hatt medlemmer med politisk og annen bakgrunn.

Det sies ofte at Nobels fredspris er verdens mest prestisjetunge. Jeg sitter slik til at jeg følger medier over hele verden. Det er eventyrlig hvor stor oppmerksomhet prisen får hvert år. Dette kan neppe skyldes inkompetente medlemmer som hverken kan engelsk eller mangler ekspertise på utenrikspolitiske spørsmål.

De som mener at vi ville fått mye bedre priser om bare «ekspertene» slapp til, kunne jo ta seg bryet med å ettergå hvem disse ekspertene har forslått prisen til de senere år.

Det andre poenget i Aftenpostens leder er at «uavhengigheten av det offisielle Norge kan være vanskelig å forstå når tidligere sentrale politiske aktører har plass i Nobelkomiteen».

Kanskje man snart bør bestemme seg for hvem og hva man bør tilfredsstille. Er det utenlandske regjeringer (særlig de autoritære) man bør overbevise, eller er det det at Nobelkomiteen faktisk er uavhengig som er poenget?

Det var jo nemlig det at Nobelkomiteen faktisk viste seg å være uavhengig som førte til alle angrepene mot komiteen.

Komiteen ga ikke etter

Det er nødvendig å rekapitulere: Jeg ble av den da sittende regjering advart mot å gi prisen til Liu Xiaobo. Jeg så det ikke som noe problem at Regjeringen la frem sitt syn. Problemet hadde oppstått hvis komiteen bøyde av. Særlig etter at den også ble utsatt for direkte press fra den kinesiske regjering.

Det er vel kjent offentlig at en kinesisk viseutenriksminister oppsøkte både meg og Geir Lundestad og advarte i klare og truende ordelag.

Hvis komiteen hadde gitt etter, og dette hadde blitt offentlig kjent, ville Nobelkomiteens troverdighet blitt varig skadet.

Komiteen ga ikke etter.

Men da oppstår det som Aftenposten i sin leder og mange andre mener er problemet, nemlig at kineserne ikke forstår at komiteen er uavhengig. Hvordan skal man så tilfredsstille kineserne?

Aksepterer de det å velge medlemmer? Jeg vil da mene at det ikke er noen ende på visen.

Hovedproblemet er at man i autoritære regimer ikke forstår at noen kan opptre uavhengig av den sittende ledelse. Hvis man gjør det, blir man skiftet ut.

I demokratier finnes det noe som heter uavhengige institusjoner. De som er valgt eller utsett til disse institusjonene er forpliktet til å opptre uavhengig. Punktum.

Det er dette Stortinget som en autonom institusjon heldigvis har gitt beskjed om.

Det er forøvrig verdt å merke seg at det ikke var komiteens beslutning kineserne klaget over, men at statsminister Jens Stoltenberg gratulerte Liu Xiaobo.

Stoltenberg hadde ryggrad til å gjøre det man gjør i et demokrati, gratulere den som får en pris.

Det er forøvrig mye som tyder på at de som har eller har hatt et folkevalgt mandat ofte er mest uransakelige (vel å merke hvis man ikke selger seg til spesielle interesser eller lobbyinstitusjoner etterpå, som i den senere tid er blitt populært). Men til nå har norske politikere vært ansett for å gå i samfunnets tjeneste, ikke i «andres».

Det som bør bekymre

Det som bør bekymre mer enn forhenværende politikeres evne til å opptre uavhengig, er de angrepene som har funnet sted mot en uavhengig institusjon som Nobelkomiteen.

Hvis noe lignende hadde skjedd i et annet land, la oss si Ungarn eller Russland, ville man ha skreket opp.

Jeg må minne om følgende:

Først ble komiteen forsøkt presset til ikke å gi prisen til Liu Xiaobo.

Så satte kretser i næringslivet inn en mediekampanje om at Nobelkomiteen hadde ødelagt norsk næringslivs muligheter i Kina. Det er også blitt avslørt at First House hadde deltatt på et hemmelig møte med næringslivsledere der også komiteens sammensetning ble diskutert.

Vi husker også at en medarbeider i First House rettet et kraftig offentlig angrep mot komiteens leder. Dagens Næringsliv mente at det ville være en ekstra bonus hvis kineserne ble fornøyde som følge av utskiftninger i komiteen.

Siden ble det avslørt at det ble utarbeidet notater på regjeringsplan om hvordan man kunne unnskylde seg overfor kineserne. Det lå kanskje i kortene at en konsesjon kunne være ikke å gjenoppnevne de som hadde stått bak prisen. Hva vet jeg, men man hadde tydeligvis i tankene at det var nødvendig å gi det kinesiske kommunistpartiet noe.

Det får være som det vil, Den norske Nobelkomite har ingen mening om hvordan norske myndigheter takler de ulike prisene.

Men siden spørsmålet om uavhengighet er saken, må jeg spørre, hvem har opptrådt uavhengig?

Flere meninger? Les hva debattredaktøren anbefaler.

Les også:

Nyhetssak:

Les også

- Det må være et minimumskrav å kunne snakke engelsk

Harald Stanghelle kommenterer:

 1. Les også

  Lundestads testamente

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. DEBATT

  «Det blir galt å spille Kina-kortet i debatten om hvem som kan sitte i Nobelkomiteen»

 2. NORGE

  Kinas ambassade ut mot Nobelkomiteen etter Liu Xia-kommentarer: - Ondsinnet og provoserende

 3. KOMMENTAR

  Frps egne prinsipper kan knuse Carl I Hagens nobeldrøm

 4. KRONIKK

  Selsom tolkning av Nobels vilje | Olav Njølstad

 5. KOMMENTAR

  Den lange marsjen | Harald Stanghelle

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Nobelkomiteen fortjener tydeligere regler