Slett all informasjon om alternativ ernæring for spedbarn fra matbloggen din, Hammer! | Gry Hay og Jens Grøgaard
Helsedirektoratet advarer foreldre mot bruk av alternative morsmelkerstatninger.
I A-magasinet 23. februar skriver matblogger, kursholder og kokebokskribent Gry Hammer under tittelen: «Matblogger: − Fyll tåteflasken med kjøttkraft og eggeplomme».
Hammer anbefaler nybakte mødre å koke hønsekraft og blande denne med eggeplomme for å lage morsmelkerstatningen selv dersom de har for lite morsmelk.
En slik praksis vil kunne medføre stor risiko for alvorlig helseskade for et lite spedbarn, og frarådes på det sterkeste.
Fare for alvorlige skader og feilutvikling
En blanding av hønsekraft og eggeplomme gir ikke riktige mengder av de næringsstoffene et spedbarn trenger. For enkelte næringsstoffer, som protein, vil inntaket bli altfor høyt, mens for andre næringsstoffer, som karbohydrat, vil inntaket bli altfor lavt.
Spedbarnets nyrer er ikke modne før ved fire måneders alder, så et høyt inntak av protein og salt før denne alderen vil kunne medføre overbelastning av barnets nyrer. Inntaket av vitaminer, mineraler og fettsyrer vil heller ikke være tilpasset behovet til et spedbarn.
For et lite spedbarn vil slik feilernæring kunne føre til at barnet ikke vokser og utvikler seg slik det skal, og/eller at det får livsvarige skader på for eksempel hjernen/ nervesystemet eller fordøyelsessystemet.
Morsmelk er den beste maten for spedbarn, og spedbarn kan trygt få kun morsmelk de første seks månedene, med tilskudd av vitamin D.
Hvis barnet trenger mer mat enn morsmelk, eller hvis amming ikke er mulig, skal barnet kun ha industrifremstilt morsmelkerstatning, med en sammensetning som gitt i Forskrift om morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger, frem til fire måneders alder.
Fra tidligst fire måneders alder kan barnet få noe annet morsmelk/morsmelkerstatning, dersom det trenger mer mat, men morsmelk/morsmelkerstatning skal være den viktigste maten i hele første leveår.
Ikke gi råd om alternativ ernæring
Hammer skriver på sin nettside at hun har en akademisk bakgrunn innen medievitenskap, statsvitenskap, litteraturvitenskap, kulturfag, organisasjon- og ledelse samt studier i konflikt- og flerkulturell forståelse.
Dette kvalifiserer ikke til å gi råd om ernæring, og spesielt ikke ernæring for de minste og mest sårbare.
Vi vil med dette be om at Hammer sletter all informasjon om alternativ spedbarnsernæring fra sine nettsider, og at hun avstår fra å gi råd om dette.
Spedbarnsforeldre advares mot å følge råd om bruk av alternative morsmelkerstatninger.
Les Gry Hammers svar: Kritikken fra Helsedirektoratet er tuftet på noe jeg aldri har ment.
Delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter