Debatt

Hvorfor prioriteres ikke jentene? Berthe Annette Svenkerud

 • Berthe Annette Svenkerud, trener, skiløper og lege

Norges Skiforbund lot plasser på damekvoten stå tomme under verdenscupavslutningen i Canada. Bildet er fra ski-VM i Lahti. Foto: Olav Olsen

Det er ødeleggende for rekrutteringen til kvinnelangrenn når plasser på verdenscup-kvoten står tomme.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Norges Skiforbund valgte å la plasser på damekvoten til verdenscupavslutningen i Canada stå tomme. Dette begrunnes med at det ikke er budsjettert med full damekvote. Derimot er det økonomi til å reise med full herrekvote. Hva slags prioritering er dette? Dette er ødeleggende både for den enkelte utøveren og for rekrutteringen til kvinnelangrenn.

Det begrenser kvinnenes karrièremuligheter at kvinnekvoten ikke fylles. Det er de nest beste utøverne dette går utover. Dette er damer som kan utfordre etablerte løpere på enkelte distanser, men som fortsatt ikke har nådd toppen.

Berthe Annette Svenkerud

Erfaring fra verdenscuprenn er viktig for at disse utøverne skal løfte seg opp på landslagsnivået. Hvilket signal sender Norges Skiforbund når disse jentene ikke får gå verdenscuprenn?

Inspirerer i lokalmiljøene

Jentemiljøet er mindre enn guttemiljøet og blir dermed mer sårbart. Erfaringsutveksling på tvers av nivåene er desto viktigere i et lite miljø. De nest beste utøverne har dessuten en funksjon utover sine egne prestasjoner.

Mens de store stjernene glitrer på tv-skjermen, er de nest beste til stede i lokalmiljøene. Disse utøverne inspirerer junior- og seniorløpere når de møter opp på fellesøkter. De er målestokken på hva som skal til for å bli en verdenscupløper. Slik representerer de en bro mellom bredde- og toppidrett.

Prioriter på linje med guttene

Det er blitt lettere for jenter å satse etter at Skiforbundet etablerte regionlag for de nest beste løperne, team Veidekke. Samtidig er denne satsingen meningsløs hvis ikke jentene får gå verdenscuprenn.

Det handler ikke om å kvotere inn jentene, men å prioritere dem på lik linje med guttene. Hvis man virkelig ønsker flere kvinnelige toppløpere, bør det ikke da budsjetteres med fulle damekvoter i verdenscupen?

Norges Skiforbund er en organisasjon hvor menn dominerer, samtidig som de ønsker å rekruttere kvinner. Kanskje de da bør begynne å ta dagens toppidrettskvinner seriøst?

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Langrenn
 2. Kvinner
 3. Diskriminering

Flere artikler

 1. LANGRENN
  Publisert:

  Berthe refset forbundets kvinnepolitikk - i dag imponerte hun i NM

 2. LANGRENN
  Publisert:

  De to siste verdenscuprennene er avlyst. Klæbo vinner sprintcupen.

 3. SPORT
  Publisert:

  Hopp-Norge jubler over historisk utvikling: Derfor får «Lundby»-effekten mye av æren

 4. SPORT
  Publisert:

  Bare 1 av 1000 koronatester har vært positiv. Likevel får ikke verdenseliten komme til Norge.

 5. LANGRENN
  Publisert:

  Sundby dropper verdenscupavslutningen i Canada og går Birkebeinerrennet

 6. SPORT
  Publisert:

  Norsk alpinist (21) imponerer: Leverte historisk bra testresultat