Nei, det er ikke morsomt å tagge, like og dele disse bildene. Det er mobbing | Anne Marie Fjeldvang

Jeg kan ikke lenger tolerere å se på denne frastøtende mobbingen av mennesker som stiller med mindre privilegier enn deg og meg, skriver Anne Marie Fjeldvang.

Jeg beklager at jeg blir nødt til å være belærende, men forstår du ikke at dette også er mennesker?

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Hver gang jeg logger inn på Facebook, dukker det opp bilder og filmer som venner har blitt tagget i eller har likt.

Dette er bilder og filmer av mennesker med utviklingshemning, ekstrem overvekt eller genetiske syndromer som får dem til å se annerledes ut enn deg og meg.

Det er ofte filmer der de selv har satt opp et kamera og danser eller synger på samme måte som jeg gjorde da jeg var liten og drømte om å bli popstjerne.

Dessverre har disse filmene havnet i feil hender og blitt allemannseie i det kyniske WWW.

Anne Marie Fjeldvang

Det er bilder av mennesker som kler seg opp i undertøy og sminke de har lånt av moren sin, med undertekster som:

«TAG B... GINA IS LOOKING FOR HER BOYFRIEND»

Og unge som gamle fra alle samfunnslag tagger, deler og skriver og vitser på bekostning av disse stakkars menneskene.

Hvorfor ringer ingen bjeller?

Heldig er du som ble født med et ok utseende, en frisk kropp og et klokt hode. Heldig er du som vokste fra å gjøre disse uskyldige og skøyeraktige tingene vi gjorde som barn, før kroppen din rakk å se ut som en voksen.

Jeg kan ikke lenger tolerere å se på denne frastøtende mobbingen av mennesker som stiller med mindre privilegier enn deg og meg.

Jeg skammer meg over å være i et samfunn hvor ingen sier fra og hever stemmen når de svakeste blir angrepet av store horder av de som har vært litt mer heldige i livet.

Hvert år er det unge mennesker som tar sitt eget liv på grunn av mobbing. Størst er nettmobbingen. Vi tror ikke bare, vi vet, at mobbing gir sosial engstelighet og økt selvmordsfare.

Vi har hørt og sett det så mange ganger; barn og unge som har tatt sitt eget liv, og historiene bak er hjerteskjærende og fylt med utestengelse, mobbing og foreldre og skoler som mister kontrollen over situasjonen.

Hvorfor ringer det ikke da en liten bjelle i hodene våre før vi kaster oss over like-knappen eller hamrer løs i kommentarfeltet?

Bor i Australia - har mobbere fra Norge

Jeg beklager at jeg blir nødt til å være belærende, men forstår du ikke at dette er mennesker? Mennesker med følelser og øyne.

De kan se og lese alle de ondskapsfulle kommentarene og vitsene. De kan se latter-emojiene deres, og de kan lese at du tagger en kompis og skriver «B… ville tatt hu».

De kan lese det når han svarer: «Omg. Jævlig ekkelt».

Les også

Hun inviterte til jentebursdag. Etter en time ringte hun for å høre hvor de var.

Det er mennesker med en familie og foreldre som mest sannsynlig gråter seg i søvn hver natt på grunn av den forferdelige terroren barna deres blir utsatt for i det sosiale rom.

Man skulle tro at jo enklere det var å få informasjon, jo mer reflekterte og smartere ble vi, men internett gjør folk dumme.

Vi har aldri vært så ukritiske før. Vi scroller og scroller og lar inntrykkene bare strømme inn uten at vi lar noe av det gi mening eller en følelsesmessig verdi.

Det er lov å tenke selv når noe blir delt på internett, og gjøre opp sin egen mening om innholdet. Ikke bare er internett mektig fordi det gjør oss ukritiske med all dets påtrengende inntrykk, men det er også verdensomfattende og umulig å kontrollere.

Plutselig har en utviklingshemmet jente i Australia nettmobbere fra Norge

De filmene og bildene vi ser, kommer fra de minste avkrokene i verden, ov vi hadde aldri fått dem servert om ikke det var for det store WWW.

Plutselig har en utviklingshemmet jente i Australia nettmobbere fra Norge, Peru og Pakistan, og det er hundre tusenvis av de.

Handler om oppdragelse

Selv om det er umulig å kontrollere internett, har vi alle et ansvar.

Zuckerberg og hans Facebook har et stort ansvar som består av å ikke tillate trakassering og mobbing. De har et ansvar med å slette bildene og videoene som kommer på avveie.

Men ikke glem at vi også har ansvar. Vi har ansvar for å tenke før vi liker og deler. Ansvar for å si nei til mobbing og utestengelse.

Vi har et ansvar for å vise medmenneskelighet og ikke utnytte andres svakheter.

Jeg håper at den dagen jeg får egne barn, så vil de vokse opp i en verden hvor vi IKKE gleder oss over andre menneskers sorger.

Men om håpet mitt ikke blir realitet, skal jeg forklare dem nøye og mange ganger hvorfor det er så feil å gjøre det.

Til syvende og sist dreier det seg vel om oppdragelse. Så om du nå sitter der og skammer deg over hvor naiv du var som likte og delte, så gjør i det minste én ting: Sørg for at barna dine får en bedre oppdragelse enn den du selv har fått eller forsømt.

Og for guds skyld: Stopp taggingen og delingen.


Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.


Mer nytt om sosiale medier:


Vi anbefaler også disse sakene om mobbing:


Podkast: Ungdom og mobbing

Her kan du blant annet møte Victoria Grøtting (18) og Henriette Oudmayer Simensen (16) fra Sykt Perfekt, som begge er blitt mobbet. Grøttings oppgjør med mobberne er blitt delt av nærmere 25 000 på Facebook. Hva skjedde etterpå?

Hør den med ett klikk her: