Debatt

Kjære Helle Bornstein. Nå orker jeg ikke mer. | Linnéa Myhre

 • Linnéa Myhre, forfatter

Like viktig som fysisk helse er vår psykiske helse, og jeg kan – i alle fall på vegne av meg selv – si at du på ingen måte bidrar til å forbedre den. Bare spør psykiateren min, skriver Linnéa Myhre. Her er hun avbildet hos psykiater Finn Skårderud. Foto: Fartein Rudjord

Jeg er stygt redd for at du er en pådriver til å gjøre de syke enda sykere.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Kjære Helle Bornstein.

Nå orker jeg ikke mer. Etter å ha fulgt med på bloggen dini snart ett år, klarer jeg rett og slett ikke holde kjeft lenger. La meg forklare deg hvorfor.

Jeg har ikke ord for hvor flau, frustrert og lei meg jeg ble da jeg slo påGod morgen Norge i dag tidlig, og så deg stå der og fortelle om hvor usunt det er å spise BANAN. Jeg har ikke ord for hvor problematisk jeg synes det er, og jeg kaster opp på vegne av alle banantilhengere.

Du bidrar til mer forvirring og usikkerhet

Jeg begynte å lese bloggen din ved en tilfeldighet.

Jeg var – som jeg alltid er – på jakt etter den perfekte kroppen, og startet følge deg for inspirasjon til trening og kosthold. Etter ti år med spiseforstyrrelser og terapi i sekken, tok det meg imidlertid ikke så lang tid å innse at du ikke var bra for meg.

Linnéa Myhre Foto: Tor G. Stenersen

For det tok ikke mange dagene før du hadde lært meg at karbohydrater var farlig, og at lettbrus gjorde meg tykk. At man får flat rumpe av å sitte, og at frukt er godteri. Du sto så hardt på alle disse påstandene at jeg begynte å tro på dem, og leve etter dine regler. Enda hvor godt jeg visste at jeg ikke burde, og at du i mange av tilfellene tok feil. At det som funker for deg, ikke nødvendigvis funker for meg. At du unngår banan, betyr ikke at alle andre burde gjøre det.

Les også

Linnéa Myhre tror alt går til helvete. Selv har hun aldri hatt det bedre, fortalte forfatteren i dette intervjuet

I et allerede forvirret og overinformert samfunn hva kosthold og trening gjelder, bidrar du slik jeg ser det til bare enda mer forvirring og usikkerhet.

Fysisk helse er i aller høyeste grad viktig, og det å ha en aktiv hverdag med sunne valg i matveien er absolutt noe vi kan og må bli bedre på. Men like viktig er vår psykiske helse, og jeg kan – i alle fall på vegne av meg selv – si at du på ingen måte bidrar til å forbedre den. Bare spør psykiateren min.

Kostholdspropaganda

I løpet av det siste året har ikke kostholdspropagandaen din via blogg og debatter gitt meg noe annet enn dårlig samvittighet og selvfølelse, og jeg har hatt dager hvor jeg har grått av fortvilelse.

«Kan jeg egentlig spise denne brødskiven, eller skal jeg holde meg helt og holdent til Helles avocado— og eggesmoothie? Hva skjer om jeg spiser hele dette eplet, og ikke bare et kvart, slik som Helle rådet meg til på bloggen sin? Og hva med denne bananen? Å spise eller ikke spise? Det er spørsmålet.»

I løpet av det siste året har ikke kostholdspropagandaen din via blogg og debatter gitt meg noe annet enn dårlig samvittighet og selvfølelse, skriver Linnéa Myhre. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Jeg har et inntrykk av at du tror du kun skriver til mennesker som trenger et dytt i riktig retning, og som vil gjøre en forandring i måten de lever på. Jeg tviler ikke på at du med din kunnskap kan gjøre underverker for akkurat disse. Men jeg tror nok at du i like høy grad påvirker unge jenter og gutter som allerede er altfor opptatt av hva som er sunt og ikke sunt, til å bli enda mer opptatt av det.

Jeg er stygt redd for at du er en pådriver til å gjøre de syke enda sykere

Det jeg prøver å si, er at jeg er stygt redd for at du er en pådriver til å gjøre de syke enda sykere.

Jeg går for alternativet utskjelling – og tar meg en banan

Jeg har jobbet hardt for å ikke ta kontakt med deg. Jeg har jobbet hardt for å la være skjelle deg ut. Be deg om å ta deg sammen. Åpne øynene og se at de bastante holdningene dine kan være like skadelige som de er nyttige.

Les også

Mat handler om mye mer enn sunt og usunt, kalorier og tilsetningsstoffer. Det handler om følelser, skriver Elisabeth L'orange Fürst

Men aller hardest har jeg jobbet for å ikke ringe deg for å spørre om du vil bli min personlige trener. Spørre deg om du kan fortelle meg enda mer om hva jeg skal spise og ikke spise, og gi meg den perfekte kroppen jeg stadig jakter på. Gjøre meg enda mer opptatt av mat, og gjøre meg sykere.

I dag gikk jeg for alternativet utskjelling. Og i stedet for å lage den kvalme smoothien din, kommer jeg til å ta meg en banan.

Innlegget ble først publisert på Facebook.Twitter: @linniiie

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Her svarer Helle Bornstein:

 1. Les også

  Mitt tilsvar i banandebatten

 2. Les også

  Kronikk om Skårderud-debatten: På vegne av meg selv

 3. Les også

  Ikke bli med på miss perfect-bølgen. Se hvor den førte meg

 4. Les også

  Sophie Elise: Jeg er ikke bra nok for Instagram

 5. Les også

  Diagnoser skjuler jenters raseri

 6. Les også

  Magasiner som Costume bedriver redaksjonell og kommersiell normalisering og glorifisering av det unormale | Ingeborg Senneset

 7. Les også

  Makten til å påvirke

Les mer om

 1. Debatt
 2. Spiseforstyrrelser
 3. Kostholdsråd
 4. Blogging
 5. Kroppspress

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Er det ingen voksne til stede under Valdres-rettssaken?

 2. A-MAGASINET

  Er brunost sunt? Hva med juice?

 3. KRONIKK

  «Regjeringspartiene bør vurdere om et opplysningskontor finansiert av kjøtt- og eggprodusenter er rette instans.»

 4. SPREK

  Super-skeptikeren: - Dette er den mest effektive måten å gå ned i vekt

 5. SPREK

  Ny forskning: Denne maten er minst skadelig for miljøet og har størst effekt på helsen

 6. SPREK

  Bjørn, Gerd og Helene har til sammen slanket seg 204 kg. Slik klarte de det