Debatt

Jeg har en refleksjonsoppgave til deg, Dagrun Eriksen!

 • Karen Marie Hokholt Sagafos
Nestlederen i KrF, Dagrun Eriksen, vil innføre obligatorisk refleksjonstid før en abort.Og jeg kjenner at jeg blir svett, skriver innleggsforfatteren.

Vi får ikke ned aborttallene ved å si at abort er feil, men ved å snakke med ungdom om seksualitet på en fordomsfri måte.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Som ungdomsskolelærer lærer jeg kidsa hvordan kjønnsstereotypier påvirker oss, og jeg lærer dem at tabuer knyttet til kjønn og seksualitet er noe dritt. Ungdommen nå til dags er heldigvis lydhøre og reflekterte. De kommer med gode innspill og stiller kritiske spørsmål. Og de gir uttrykk for å ha forstått poenget: Vi må jobbe aktivt for å bryte ned tabuer.

Kjenner jeg blir svett

Etter en time med en niendeklasse som har pushet seg selv til å delta aktivt i en vanskelig samtale om nevnte temaer, møter dette meg på kontoret: Nestlederen i KrF, Dagrun Eriksen, vil innføre obligatorisk refleksjonstid før en abort.

Og jeg kjenner at jeg blir svett.

OPT_IMG_20151214_190157_doc6ow3khr37881f48zz11g-qTC1PzTwMf.jpg

Jeg blir svett av abortpolitikk som bidrar til infantilisering av kvinner og som forsterker tabuer knyttet til seksualitet. Politikk som tydelig er basert på holdninger om at kvinner ikke er i stand til å tenke selv uten hjelp. Tendensiøs hjelp basert på en agenda om at valget uansett er feil.KrF sier så godt som rett ut: Ikke ta abort.

Jeg tenker: Ikke lag sånn politikk.

Dette forteller jeg kidsa

Jeg blir i jobben min, og jeg skal ikke gi meg på at samfunnet må skjerpe seg så lenge folk som står midt i tabubelagte situasjoner, blir usynliggjort og får råd og kommentarer som gjør livet vanskeligere.

Dette er hva jeg forteller kidsa:

 • Ingen blir voldtatt fordi de går med for korte skjørt. Det skjer fordi en gjerningsperson krenker kroppene deres. Det hjelper ikke at man stiller spørsmål om ofrene var lettkledde. Eller fulle.
 • Ingen blir deprimerte fordi de synes det er gøy å være syk. De blir heller ikke friske ved at folk rundt dem stiller spørsmål om de ikke egentlig bare er late.
 • Ingen blir i et voldelig forhold fordi det er gøy. Man blir fordi temaet er tabubelagt å snakke om. Det er umulig å ta samtalen om hvordan bryte ut, så lenge samfunnet rundt sitter med fasiten. "Bare bryt ut", er enkelt å si. Men vi som medmennesker må heller prøve å forstå hvorfor dette er så vanskelig.
 • Og, ærlig talt, ingen tar abort fordi man ikke har tid til å tenke. Man tar abort fordi man blir gravid når det ikke passer.

En refleksjonsoppgave

Hver gang noen stiller spørsmål ved medmenneskers valg på denne måten, blir det vanskeligere stå i det. Det blir vanskeligere å snakke om, vanskeligere å takle og vanskeligere å forebygge. Vi får ikke ned aborttallene ved å si at abort er feil. Vi får ned aborttallene ved å snakke med ungdom om seksualitet på en fordomsfri måte.

Jeg tror mange av elevene på ungdomsskolen skjønner dette godt. Jeg håper at politikerne skal gjøre det samme. Som en hjelp på veien har jeg laget en oppgave:

Gjør rede for begrepene: tabu, infantilisering og moralisme.

Reflekter over egen politikk ved hjelp av disse begrepene. Legg særlig vekt på hvordan de seneste medieutspillene bidrar til manglende respekt for kvinners evne til å tenke selv, og forklar hvorfor målet om null aborter i Norge er kontraproduktivt gitt virkemidlene som er brukt.

Les hele forslaget her:

 1. Les også

  KrF foreslår «obligatorisk refleksjonstid» før abort

 2. Les også

  Hei, KrF! Skal jeg skamme meg over å ha tatt abort? | Linn-Elise Øhn Mehlen

 3. Les også

  Kjære KrF. Lærte dere ingenting av reservasjonsrettdebatten? | Helene Skjeggestad

Om fosterreduksjon:

Les også

Ja, så utrydd meg, da! Det er viktigere at abortloven finnes om 30 år, enn at det finnes tvillinger, skriver Iver Aastebøl

Blir det uakseptabelt å føde barn med alvorlige diagnoser?

Les også

Rett til selvbestemt abort kan bli krav om å føde friske barn

Utenkelig å leve uten tvillingsøsteren:

Les også

Jeg er for abort, men jeg er også tvilling. Og norsk lov gir meg bakoversveis 

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

 • Hør politisk redaktør Trine Eilertsen og kulturredaktør Sarah Sørheim diskutere denne saken i ukens politiske podkast, Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les mer om

 1. Debatt