Dødsstraffen mot doktor Ahmadreza Djalali må ikke fullbyrdes. Få vår kollega løslatt! | Fem rektorer ved norske universiteter

  • Universitetsrektor Anne Husebekk (UiT), Dag Rune Olsen (UiB), Svein Stølen (UiO), Mari Sundli Tveit (NMBU) og Gunnar Bovim (NTNU).
I Iran er Ahmadreza Djalali dømt til døden for spionasje. Denne dommen må omgjøres, oppfordrer norske universitetsrektorer.

Dødsdommen er et angrep på fri forskning.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Dødsdommen mot vår forskerkollega Ahmadreza Djalali i Iran har fått lite oppmerksomhet i Norge. Den angår alle oss som bryr oss om forskeres muligheter for å arbeide uten frykt for represalier.

Doktor Djalali er en iransk statsborger som bor i Sverige, der han forsker på katastrofemedisin ved Karolinska institutet i Stockholm. Hans arbeid har medført utstrakt samarbeid med kolleger i mange land. Blant annet har han undervist ved universiteter i Belgia og Italia.

Dødsdommen mot doktor Djalali (øverst t.v) må omgjøres, oppfordrer norske universitetsrektorer. Fra venstre universitetsrektorene Anne Husebekk (UiT), Dag Rune Olsen (UiB), Svein Stølen (UiO), Mari Sundli Tveit (NMBU) og Gunnar Bovim (NTNU).

Presset til å tilstå

Han ble arrestert i april 2016 under et besøk til Iran. I februar i fjor fortalte Djalali at han var blitt presset til å underskrive en tilståelse. I denne skal han ha vedgått at han var involvert i spionasje og i å handle i strid med den nasjonale sikkerheten. I oktober 2017 ble han dømt til døden.

Amnesty International mener at rettssaken var kritikkverdig. Djalali selv sier han ble spurt om å spionere for Iran, men at han sa nei til å gjøre dette. Dette mener Amnesty er en årsak til dommen mot Djalali.

Les også

Stjerneadvokat angriper USAs dødsstraff. Argumentene er ikke helt som du venter deg.

Akademikere må slippe frykt

Dødsstraff er en umenneskelig og irreversibel straffemetode som ikke har noen plass i et moderne rettssystem. Også i Iran må akademikere og studenter få mulighet til fredfullt å studere, undervise og samarbeide uten frykt for sanksjoner.

Som representanter for fem av Norges største utdanningsinstitusjoner vil vi med dette oppfordre Irans ambassadør i Norge og norske myndigheter til først å gjøre det som står i deres makt for å forhindre at dødsstraffen mot Ahmadreza Djalali fullbyrdes, og deretter få ham løslatt.

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.