Debatt

Forbildene mine trakasserte hele tiden | Marius Pinnås Sørvik

  • Marius Pinnås Sørvik
    Manusforfatter og regissør

Et spørsmål jeg ofte stilte meg selv, var hvorfor vi aldri hadde pitchemøter på kontoret. Dirty talk gjøres jo ikke der, skriver manusforfatter og regissør Marius Pinnås Sørvik.

Seksuell trakassering var noe jeg var veldig redd for. Ikke at jeg selv skulle bli utsatt for det, men at jeg skulle finne på å utføre det.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Da jeg som ung og uerfaren instruktør entret noen av landets største produksjonsselskaper og teatre, var jeg sikker på at det var sånn det skulle være. Som manusforfatter og regissør, har man ofte møter - masse møter - og ofte på upassende steder som barer og lugubre kafeer i bakgater på Grünerløkka. Hvorfor? Fordi sjefene, produsentene, ikke vil bli sett.

Et spørsmål jeg ofte stilte meg selv, var hvorfor vi aldri hadde pitchemøter på kontoret. Dirty talk gjøres jo ikke der.

Seksuell trakassering var noe jeg var veldig redd for. Ikke at jeg selv skulle bli utsatt for det, men at jeg skulle finne på å utføre det. Forbildene mine så ut til å gjøre det hele tiden. Kommentarer som «jeg skal øye-pule deg» og «hun smaker nok godt» om kvinnelige skuespillere, var helt vanlig. «Hvis ikke du får til neste tagning, så gidder jeg ikke å ligge med deg etter opptak…», klassisk kommentar.

  • #stilleforopptak: 573 norske skuespillere tar et oppgjør med ukulturen i norsk TV, film og teater

Skuespillere er redde for å miste jobben, og det er vår plikt å sørge for at alle, helt ned til assistenter, føler seg trygge.

Selv har jeg sittet med på en audition hvor regissøren har bedt en kjent kvinnelig skuespiller om å vise puppene - fordi det var «viktig» for historien.

Jeg har sittet i en redaksjon hvor showrunneren har kastet ut en kvinnelig forfatter fordi «utseendet hennes ikke kunne forsvare hennes dårlige storylines».

Forhåpentligvis vil mediekjøret bidra til en endring.

Interessert i å lese mer? Her er noen forslag:

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

  1. #stilleforopptak
  2. Seksuell trakassering
  3. Film