Debatt

En annen virkelighetslitteratur | Finn Iunker

  • Finn Iunker
    Forfatter
Romanforfatter Olaug Nilssen likte ikke å opptre som eksempel i mitt resonnement, skriver innleggsforfatteren. Her er Nilssen fotografert i forbindelse med urpremieren på Riksteatrets dramatisering av henns bok om sønnen, «Tung tids tale».

Nei, Olaug Nilssen. Kronikken min handler ikke først og fremst om deg.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Min kronikk 14. oktober prøvde å se norsk kunstproduksjon langs linjene av «fair trade» eller rettferdig handel.

Les også

Les kronikken: Hvis vi forfattere skal behandles fair, kan vi ikke selv opptre sjofelt | Finn Iunker

Jeg var lettsindig nok til å bruke eksempler fra skjønnlitteraturen fordi jeg er forfatter selv, og fordi en del norske forfattere, som vi vet, trekker andre menneskers privatliv med seg inn i offentligheten uten å ta nevneverdig hensyn til dem.

Finn Iunker

Fair?

Norske bokkjøpere henger godt med på internasjonale trender og betaler gjerne 7 øre ekstra for en bok når det bidrar til at papirbonden i Brasil dermed kan sende barna sine på skole. Vi synes det er fair at alle som bidrar i bokproduksjonen (unntatt forfatterne), får anstendig betalt.

Men når norske romanforfattere og forlagene deres publiserer halvt fiksjonaliserte detaljer ved andre menneskers privatliv, fremstår ikke produktet deres lenger som fair.

Romanforfatter Olaug Nilssen likte ikke å opptre som eksempel i mitt resonnement. Siden hun er en trent skribent og dessuten en prominent brageprisvinner, kunne hun derfor enkelt skrive et motinnlegg som kom på trykk allerede dagen etter.

Les også

Les motinnlegget: Nei, Finn Iunker. «Tung tids tale» er ikkje ein roman om kunstnarøkonomi | Olaug Nilssen

Jeg hadde nemlig ikke skjønt poenget: Nilssen «utleverte (sønnen) Daniel», skriver hun, «for å lette byrdene til familiar med alvorleg funksjonshemming i familien (…).»

Flaut

Når interessen for personvern og privatlivets fred, inkludert barns rett til privatliv, ikke er større enn hos Olaug Nilssen, blir det flaut å etterlyse fairness i norsk bokproduksjon.

  • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

  1. Litteratur
  2. Virkelighetslitteratur
  3. Debatt