Debatt

Dødsstraff for trosfrafall

  • Ensaf Haidar
Hver gang jeg kan, sender jeg den samme beskjeden til den saudiarabiske regjeringen. De vet godt at min mann, Raif Badawi, ikke er en forbryter – han er en samvittighetsfange. Jeg lurer på om de noen gang vil høre på meg, skriver Ensaf Haidar.

. Raif Badawi forbrytelse består i å være en fri mann i et land der frihet ikke er ønskelig, skriver hans kone.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Raif Badawi er en ung saudiaraber som har sittet i fengsel siden 2013. Han er anklaget for å ha krenket islamsk religion. Ved første rettsbehandling av saken ble han idømt dødsstraff for trosfrafall. I mai ble han dømt til ti års ubetinget fengsel og til å betale en bot på 100.000 dollar, samt å motta 1000 piskeslag på offentlig plass. Ifølge dommen skal han få 50 piskeslag hver fredag rett etter den ukentlige bønnen.

Ingen forbryter

Raif Badawi er hverken en forbryter eller en voldtektsmann. Han er en blogger. Hans forbrytelse består i å være en fri mann i et land der frihet ikke er ønskelig.

Raif Badawi åpnet bloggen sin i 2008.

Når vi ser Saudi-Arabia, som fører krig mot en terroristorganisasjon som Den islamske stat i Irak og Levanten, og som setter i verk og gir piskeslag til alle som ikke er enige med dem, kan vi ikke unngå å spørre oss hvor logikken er for dette landet, dersom det opprettholder dommen mot Raif Badawi.

Dommen mot Raif Badawi er urettferdig og bør oppheves.

Jeg vil fortsette å sette illusjonen om frihet høyt … To år er gått og jeg står hele tiden overfor et knugende tomrom og en rekke uutholdelige spørsmål.

Når vil han være tilbake, og i hvilken tilstand vil han da være? Hva skal jeg ha på meg, og hvordan vil jeg reagere? Bør jeg omfavne ham, kysse ham, eller bør jeg gråte?

Hver gang jeg kan, sender jeg den samme beskjeden til den saudiarabiske regjeringen. De vet godt at Raif ikke er en forbryter – han er en samvittighetsfange. Myndighetene bør overholde de internasjonale traktatene som gir rett til ytringsfrihet. Jeg lurer på om de noen gang vil høre på meg.

Frem til den dagen min kjære ektemann kommer hjem, vil jeg at barna mine skal leve så normalt som mulig. Derfor har vi rømt fra Saudi-Arabia og nylig ankommet Canada, etter å ha reist gjennom Kairo og Beirut.

Takknemlig for hjelp

Jeg overveldes av takknemlighet overfor alle dem rundt om i verden som har hjulpet oss, både min ektemann og meg selv, og særlig overfor Amnesty International og deres avdelinger i hele verden som har gjort alt som står i deres makt, og som har mobilisert all sin kapasitet for Raif.

Jeg vil takke Amnesty Internationals medlemmer og støttespillere, og Raif, som har lært meg å være tålmodig, stå imot og fortsette å kjempe for at han skal komme hjem. Sannsynligvis vil han ikke kunne komme hjem igjen med én gang, men én dag vil han være tilbake, ved min side, det har han lovet meg, og jeg er sikker på at det vil skje … Det som betyr noe, er at han kommer hjem og fyller livet vårt med glede, kjærlighet og kamp. Da vil illusjonen bli til virkelighet.

I menneskerettighetens og frihetens navn: Kjære Børge Brende, hjelp meg å få Raif hjem.

Les også:

Les også

  1. Vi må ikke glemme Raif Badawi

  2. Dette venter Raif Badawi: Ti år i fengsel. 1000 piskeslag. Millionbot. Reiseforbud.

Les mer om

  1. Debatt