Hun samtykket til sex MED kondom. Så snek han den av... | Linn W. Rosenborg

Hva om en kvinne samtykker til sex, men med klare forbehold? spør debattanten.

Etter at han har fått orgasme inni henne, blir hun mistenksom og sjekker om kondomet er på - noe det ikke er. Han lurte henne.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Hva om en kvinne samtykker til sex, men med klare forbehold? spør debattanten.
Hva om en kvinne samtykker til sex, men med klare forbehold? spør debattanten.

I Sveits ble nylig en mann dømt for voldtekt etter å ha fjernet kondomet under sex, uten at hans partner var klar over dette.

Når to voksne mennesker har sex, har de inngått en avtale. Tråkker en av partene utenfor denne avtalen, begås et avtalebrudd – også når avtalen dreier seg om noe som skal være pirrende, gøy, kos, digg, deilig, egentlig hva som helst, så lenge det er frivillig fra begge parter.

Hva om en kvinne samtykker til sex, men med klare forbehold?

Hvor går grensen for overgrep om den andre parten bevisst velger å ignorere disse forbeholdene og gjennomfører samleiet stikk i strid med premisset for det gitte samtykket?

Snek av seg kondomet

Tidligere denne måneden var en venninne av meg ute på byen i Oslo, der hun møtte en mann som hun valgte å ta med seg hjem.

De var enige om at det hele skulle være en engangsgreie, og samtidig ble det lagt et konkret grunnlag for samtykket, deriblant insisterte hun på at de skulle ha beskyttet sex.

Kondom var eneste alternativ. Han går etter sigende med på dette, om enn noe motvillig. Etter en liten stund merker hun at han fikler litt.

Etter at han har fått orgasme, blir hun mistenksom og sjekker om kondomet er på - noe det ikke er. Han lurte henne.

Hun blir selvsagt rasende. Hvordan er det mulig at et voksent menneske ikke har det klinkende klart for seg at dette er totalt uakseptabelt?

Linn W. Rosenborg.

I kjølvannet av hendelsen har jeg diskutert dette med litt for mange personer. Når jeg sier litt for mange, mener jeg at litt for mange har fortalt at dette også har hendt dem.

Hetser, truer og holder fast

Det fortelles om menn som nekter å bruke beskyttelse, og blir truende og hetsende når kvinnen stiller krav om dette.

Menn som i hemmelighet sniker av seg kondomet underveis, som lyver om at de nylig har testet seg for sykdommer og menn som bryter løfter om å trekke seg ut («hoppe av i svingen») før utløsning.

Jeg har også hørt flere beretninger om menn som holder kvinnens hode fast mens hun gir ham oralsex, og får utløsning i hennes munn mot hennes vilje – og om menn som ikke stopper opp på tross av at kvinnen ber dem om det, som for eksempel om hun får smerter underveis.

Det som går igjen, er at kvinnen sitter igjen med en sterk følelse av å ha blitt utsatt for et overgrep. Det var ikke det de ga samtykke til.

Handlinger som dette kan få dramatiske konsekvenser, og det er på tide at vi setter problemstillinger som dette på dagsordenen.

Kvinnen må sørge for å ta nødprevensjon, med de bivirkninger og følgene dette har for henne.

I tillegg må hun krysse fingrene for at hun ikke er en av de én til to prosentene som har brukt befruktningshindrende middel etter samleiet, og allikevel blitt gravide.

Et viktig standpunkt fra domstolen

Har hun riktig uflaks og blir gravid, må hun ta følgende av dette – enten ved å bære frem barnet eller å ta valget om abort.

Etter to uker må hun ta seg fri fra jobb for å oppsøke lege og sjekke seg for alt av kjønnssykdommer. I tillegg må hun leve med angst og bekymringer i månedsvis før en hiv-test kan sies å kunne gi et sikkert svar.

Dommen som jeg nevnte innledningsvis, er den er den første dommen i saker som dette i Sveits’ historie. I denne saken stadfestes det at kvinnen ikke hadde samtykket til ubeskyttet sex, og at hennes samtykke dermed ikke var gjeldende når mannen valgte å fjerne kondomet.

Domstolen tar her et viktig standpunkt og vektlegger viktigheten av grunnlaget et samtykke er gitt på.

Slik jeg leser den norske lovgivningen, kommer de strafferettslige konsekvensene an på om hun er blitt smittet av en kjønnssykdom eller ei.

Hvis hun er smittet, kan Straffelovens §237 (Smitteoverføring) og §238 (Grov smitteoverføring) benyttes.

§237 gjelder også selv om man ikke er blitt smittet og selv om personen som utførte handlingen, ikke er en smittebærer (dette er endret fra den gamle Straffeloven).

Vi må snakke mer om det

Det er ikke til å komme bort fra at kvinner, i saker som dette, bevisst utsettes for potensiell sykdomsfare, i tillegg til å brått måtte ta stilling til en potensiell graviditet.

Jeg håper og tror at personen i akkurat denne saken ikke hadde innsikt i hvor alvorlig handlingen hans var, da med utgangspunkt i hvor ydmyk han ble etter at min venninne skjelte han ut.

Når én av partene trosser selve kriteriet for samtykket, står vi overfor et overgrep

Det faktum at han også spurte om å få overnatte i etterkant, kan jo tyde på en generell uvitenhet hva gjelder alvorlighetsgraden i denne typen overtramp.

Den eneste måten vi kan få bukt med dette på, er snakke om det.

Vi må få eksemplene frem i lyset og si klart ifra om at denne formen for nedrig oppførsel ikke er akseptert.

Det er også viktig å synliggjøre skillet mellom overgrep og frivillig sex.

En rettesnor bør være at sex alltid skal foregå etter et gjensidig samtykke, og når én av partene trosser selve kriteriet for samtykket, står vi overfor et overgrep.

Det inkluderer alle premissene – også beskyttelse.


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter


Lese mer? Vi anbefaler deg disse:

Utdrag fra Tegnehannes «Vi hater ikke menn, vi hater voldtektsmenn»

Podkast: Seksuelle overgrep - og tiden etter

Ane Vangens (20) overgrepsmann ble nylig dømt til fire ås fengsel.

Camilla anmeldte to voldtekter i løpet av ett år, men begge sakene ble henlagt.

Sammen med Lisa Arntzen, sosionom i Dixi, gjester de Aftenpodden SI ;D for å fortelle om tiden etterpå.