Debatt

Ansatt rektor som hovedmodell | Bjørn Haugstad

 • Bjørn Haugstad (H) statssekretær i Kunnskapsdepartementet
Skal i Universitetet i Oslo skal styres og ledes av mennesker med kunnskap og erfaring i å lede utenfor universitetets fakulteter eller er akademia best tjent med å bli ledet av en av sine egne?

Regjeringen mener det blir en tydeligere ansvarsfordeling ved universiteter og høyskoler når styreleder og rektor ikke er samme person.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det kan være et problem at en valgt rektor både skal forberede en sak for styret, lede styrets diskusjon av saken, sørge for oppfølging og kontrollere oppfølgingen.

Bjørn Haugstad (H) statssekretær i Kunnskapsdepartementet

I et innlegg 20. mai skriver fire professorer ved Universitetet i Oslo at de er imot forslaget om at ansatt rektor og ekstern styreleder skal være hovedmodellen for universitet og høyskoler. De glemmer å nevne at dette ikke lenger er et forslag. Lovendringen ble vedtatt av et bredt flertall på Stortinget denne våren, og endringen trer i kraft neste uke.

Les også

LES PROFESSORENES INNLEGG

Sterkere styre

Regjeringen mener at ansatt rektor er en ledelsesmodellen som er bedre egnet, nå som vi ruster universitets- og høyskolesektoren for fremtiden. Men det er fortsatt styrene ved institusjonene som bestemmer hvilken modell de ønsker. Som en del av lovendringen knyttet til ansatt rektor og ekstern styreleder, støttet stortingsflertallet regjeringens forslag om at slike avgjørelser kan gjøres med simpelt styreflertall. Det betyr altså en myndiggjøring av styrene.

Professorene er bekymret for at ansatt rektor og ekstern styreleder kan gå utover universitetets samfunnsoppdrag. De kunne med fordel ha reflektert over hvilke ledende universiteter internasjonalt som holder seg med den modellen de mener er så bærende for universitetet. Svaret er «knapt noen». Modellen med tilsatt rektor er også etter hvert velprøvd her hjemme. NTNU har blant annet hatt ansatt rektor i en årrekke uten at det er tegn til at universitetet har latt sitt samfunnsoppdrag fare av den grunn.


Les også

Hvordan skal UiO ledes for å bli eliteuniversitet?

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5