Debatt

Internrevisjonen: Miljøpartiet de blå

 • Andreas C. Halse

Med MDGs inntreden i norsk politikk har folk med god økonomi fått mulighet til å stemme for egne interesser samtidig som de kan sitte igjen med god samvittighet, skriver Andreas C. Halse. På bildet talsperson for Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson. Carina Johansen

Flere venstresidevelgere vurderer i disse dager å gi sin stemme til MDG.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) er i ferd med å stabilisere seg rundt sperregrensen.

afp000570201_2.JPG SU

Velgerne kommer fra alle partier, men det er liten tvil om at de fleste kommer fra venstresiden. Det er imidlertid lite som er «venstre» over partiets sosiale profil.

Det er en kjent sak at mange av venstresidens velgere i verdens rikeste land har god personlig økonomi, men likevel stemmer med samvittigheten mer enn lommeboka.

Med MDGs inntreden i norsk politikk har folk med god økonomi fått mulighet til å stemme for egne interesser samtidig som de kan sitte igjen med god samvittighet.

Subsidiere rike Tesla-eiere

MDG er glad i vestkanten. Faktisk er de så glad i vestkanten at de ønsker å frita de aller fleste som bor der fra eiendomsskatt. Alle boliger som står på det såkalt gul liste eller er vernet skal ifølge partiet slippe eiendomsskatt.

Partiet fremstår også som de aller fremste forkjemperne for å beholde de voldsomme subsidiene av rike Tesla-eiere (2 av 3 Tesla-eiere tjener over 700000. 3 av 4 har flere biler).

Hvordan det er miljøvennlig at vanlige familier betaler for bil nummer tre til velstående vestkantfamilier er vanskelig å skjønne, men det er i alle fall elendig fordelingspolitikk.

Til gjengjeld vil partiet gi folk flest dyrere strømregning gjennom å øke avgiften på strøm. Som en siste oliven i den allerede velsmakende cocktailen partiet tilbyr til velgere på Oslo vest er MDG iherdige tilhengere av kontantstøtten, noe som trolig settes stor pris på av hjemmeværende Frogner-fruer.

Sekstimersdag uten lønnskompensasjon

Det engasjementet MDG utviser for sine velstående og urbane velgere virker fullstendig fraværende for de som virkelig trenger solidarisk politikk.

Partiet er tydelige på at lønnsnedgang er en målsetning for arbeidstakere i Norge. Det er ikke bare et prinsipp, men noe som viser seg i praksis når partiet går til valg på å innføre sekstimersdag uten lønnskompensasjon.

Nøyaktig hvordan de skal få til dette mot fagbevegelsens vilje er noe uklart, men å tvinge folk flest til å jobbe mindre for mindre penger høres ut som en dårlig deal for alle som allerede sliter med å få endene til å møtes.

Saken er kanskje annerledes for folk kan fakturere tusenvis av kroner i timen. Engasjementet mot folks lønnsinntekter viste seg også tydelig i Trondheim hvor partiet stemte med den borgerlige blokken for å redusere lønningene til det de mente var overbetalte kinoansatte.

Pleie sitt eget image

I en tid hvor øvrige partier diskuterer hvordan velferdsstaten skal klare å ta unna økte krav i fremtiden er MDG opptatt av å understreke at velferdsstaten skal være tilstede på færre områder enn i dag.

Innenfor områder som barndom og alderdom har partiet tydelig uttalt at det offentlige bør ta mindre ansvar.

I Oslo er denne politikken satt ut i praksis ved å frata bostøtte til alle som er under 65 år. Yngre uføre er tydeligvis mindre avhengig av et sted å bo enn eldre.

Å stemme MDG er kanskje riktig hvis man har nok penger og ser på valget som en mulighet til å styrke egen samvittighet og pleie sitt eget image.

Den usosiale profilen kombinert med den usaklige økonomiske poltikken gjør imidlertid partiet lite egnet for de som virkelig trenger samfunnets solidaritet.

Hør podcasten Aftenpodden diskutere MDG i Oslo her.

Twitter: @achalse

Mer fra Internrevisjonen:

Snoen:

Les også

Venstre vil gi næringsdrivende trygder de slipper å betale for

Halse:

Les også

Hvordan forholder vi oss til trollene når de tilhører venstresiden og har høyere utdanning?

Snoen:

 1. Les også

  «Verneplikten hører ikke hjemme i et fritt samfunn»

 2. Les også

  - Arbeiderpartiet ser ikke bare på seg selv som utgangspunktet, men som selve Norge

Les mer om

 1. Debatt
 2. Økonomi
 3. Miljøvern
 4. Politikk

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Frp blir stadig mer lik de andre

 2. DEBATT

  Internrevisjonen: Venstresiden taper kampen om virkeligheten

 3. DEBATT

  MDGs program er en oppskrift på større ulikhet | Andreas C. Halse

 4. POLITIKK

  Ap sier nei til Tesla-avgiften

 5. KOMMENTAR

  «E. L. Solberg trenger hjelp fra E. Solberg»

 6. KOMMENTAR

  Norge trenger ingen eksperimenter nå