Debatt

Årets Peer Gynt - en hederstittel

 • Styreleder I Peer Gynt As.
 • Bjarne Slapgard
 • Leder Av Styret For Stiftelsen Peer Gynt
 • Av Gunnar T. Stenseng

Peer Gynt-statuetten gis ikke til slabbedasker, kvinnebedårere og drømmere lik Peer Gynt selv. I statuttene står det: "Statuetten deles ut til personer eller institusjoner som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norge kjent i utlandet."

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

"Jeg har lest på trykk og satsen er sand, ingen blir profet i eget land" (Peer Gynt, 4. akt.) Prisen deles ut til en person eller institusjon som har våget og evnet et samfunnsengasjement. Det har også vært lagt sterk vekt på et internasjonalt perspektiv. Gjennom sin innsats har statuettvinnerne oppnådd en "stemme" i verden, og på den måten profilert Norge positivt. Nettopp slik Henrik Ibsen gjorde gjennom sitt forfatterskap, herunder dramaet "Peer Gynt". Peer Gynt-statuetten ble første gang utdelt i 1971. Den gang gikk den til Einar Gerhardsen for hans innsats som statsminister i Norge i gjenoppbyggingen etter krigen. Prisen har ingen genrebegrensning. De 35 prismottagerne representerer en bredde av engasjerte personer og institusjoner som på sine felter har vist et sterkt samfunnsengasjement, og har vært banebrytende i sin tid.

Gründer.

I 2006 er det første gang prisen deles ut til en fremtredende representant fra norsk næringsliv. Kjell Inge Røkke er en av Norges fremste næringsutviklere. Han har utviklet norsk industrikompetanse internasjonalt, og har i dag 46 000 ansatte i over 30 land. Det er gründeren og entreprenøren Kjell Inge Røkke som mottar prisen som årets Peer Gynt. Hederen er knyttet til hans pågangsmot, evne til nyskaping, industriutvikling og internasjonalisering. Ibsens Peer Gynt var en egoist og kapitalist. "Peer Gynt" som drama utfordrer til debatt, utfordrer til stadig kunstneriske nyskapninger, utfordrer oss som mennesker i møte med livets mange valg, utfordrer oss til å hente frem de gode sidene i oss som mennesker. Det minner oss også om at vi må ta ansvar for egne valg, og får oss til å tenke oss om flere ganger når fristelsene blir sterke. Det er disse gode og sterke sidene som ligger til grunn for Peer Gynt-prisen, og på denne bakgrunn fremstår prisen som en hederspris.

Verdensborgere.

Vinnerne av Peer Gynt-statuetten de siste 35 årene er "norske av fødsel, men verdensborgere av gemytt." Norge trenger disse verdensborgerne. Norge trenger personer som representerer mot, nyskaping og gjennomslagskraft internasjonalt. Alle trenger å heve seg over navlebeskuelse, nasjonal sneverhet og manglende visjoner for ny kunnskap og det internasjonale samfunnets spennende impulser. Vi må være nysgjerrige, dristige og åpne. Årets Peer Gynt er en hedersbevisning til personer og institusjoner som offensivt og positivt har utøvd samfunnsansvar og markert Norge internasjonalt. Vi ønsker Kjell Inge Røkke velkommen til Peer Gynt-stevnet som årets Peer Gynt!

 1. Les også

  "Intet av vekt observert i dag"

 2. Les også

  Når ble Peer Gynt et forbilde?

 3. Les også

  Vår egen store Peer Gynt

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Beryktet telefonsamtale kan vikle Donald Trump inn i enda mer trøbbel

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5