Debatt

La oss ikke gjemme bort våre idrettsutøvere ved å kle dem i sort! | Tove Steinbo

 • Tove Steinbo, forfatter, blogger, kurs- og foredragsholder

Mens de norske løperne Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen stilte i sort, hadde Charlotte Kalla en vakker dypblå jakke med gule detaljer. Olav Olsen

Sort er ikke gledens farge. Vi kan ikke la våre løpere stille opp for å få medaljer i sort, slik det nå er i Lahti.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Jeg er veldig interessert i idrett, spesielt står langrenn og skiskyting mitt hjerte nær. Og jeg følger med når det er World Cup og mesterskap.

Men første renn i World Cupen hvert år gjør meg ofte irritert, fordi det er vanskelig å gjenkjenne løperne fra de ulike landene, da de aller fleste har fått nye skidresser.

Farger og merkevarebygging

Hvor er våre – hvilken nasjon er det? Mange flere enn meg reagerer slik. Er ikke ledelsen klar over at merkevarebygging er viktig? Og at våre egne, og andre lands utøvere er en viktig merkevare.

Tove Steinbo, forfatter, blogger, kurs- og foredragsholder Privat

Når man skal lage en logo, en emballasje eller en nettside, må man tenke både farge og form. Og ettersom farger er naturens sterkeste signalsystem, ser man farger før form. Med andre ord – farger er helt vesentlig for at et produkt «skal selge».

Til å gråte av

Vi kan ikke kle vår tropp i grått, slik vi gjorde under OL på Lillehammer i 1994, og vi kan ikke la våre løpere stille opp for å få medaljer i sort, slik det nå er i Lahti. Det er til å gråte av.

Glade og rørende øyeblikk har det allerede vært med våre på pallen – men sort er ikke gledens farge. Sort var sorgens farge i vår kultur gjennom mange år, før mote og trend plutselig la sin elsk på den.

Farger ikke «kvinnegreie»

Men vi må ikke kle våre idrettsutøvere i sort! Hverken menn eller kvinner.

 • Rio-OL: Utøverne fikk klær i norske farger

Selger et produkt dårlig, kan forandring av fargen på emballasjen få opp salget. Jeg vet at blant andre Lilleborg opplevde 42,5 prosent mer salg av en produktserie etter forandring av farger på emballasjen.

Ingen norske farger

Da Marit Bjørgen sto på pallen etter 30-kilometeren, sto hun i sort. Ingen av våre norske farger var å se, ikke engang på lue. Finske Krista Pärmäkoski hadde på seg en rød/rosa jakke, ikke god merkevarebygging, men en glad-farge.

Charlotte Kalla var super. I en vakker dypblå jakke, med gule detaljer. De svenske fargene! Like trist var det da Majken og Heidi sto på pallen i sort, med glade jenter i glade farger ved sin side.

Jeg har arbeidet med farger i snart 25 år, og vet hvor viktige de er. La oss ikke gjemme bort våre idrettsutøvere, som vi er så glade i, ved å kle dem i sort! La dem stråle i våre nasjonalfarger – rødt/hvitt/blått.

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Ski-VM
 2. Marit Bjørgen
 3. Langrenn
 4. Farger

Relevante artikler

 1. SPORT

  Jakkeprodusenten i ski-VM: – Beklager den mørke fargen

 2. LANGRENN

  Nå drar Norges store gulljente hjem fra VM - skal forberede seg til verdenscup på hjemmebane

 3. LANGRENN

  Rørt Uhrenholdt Jacobsen: – Noe av det største jeg har gjort

 4. SPORT

  Denne tegningen inspirerer Iversen

 5. SPORT

  Moan hyller drastiske endringer på landslaget: - Alle var frustrerte

 6. LANGRENN

  VM-debutanten ble sammenlignet med Northug. Det gikk ikke helt slik.