Grunnleggende folkeskikk bør inn i læreplanen på grunnskolen | Tegnehanne

  • Hanne Sigbjørnsen

Sammen med et par ting til.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Det er mange ting jeg skulle ønske jeg kunne, som jeg aldri har lært. Og det er også en del ting jeg skulle ønske folk rundt meg kunne, som de åpenbart ikke kan. Så dette er mine forslag til endringer av grunnskolens læreplan, slik at vi alle kan bli bedre mennesker.

(Jeg regner med at hvis du legger noe til en læreplan, må du også ta noe ut, så det har jeg også tatt høyde for i forslaget.)

1. Følelser

Noen sier religion er alt som er galt med verden, men hva med følelser? Vi hadde alle hatt nytte av å sette oss litt inn i hva som ligger bak følelsene våre.


For å lære dette syns jeg vi kan ta bort valgfaget Praktisk Prosjektarbeid. De har sikkert fjernet dette for lengst, men da jeg gikk på ungdomsskolen så kunne jeg velge mellom å lære meg fransk eller å legge opp mine egne timer med hva jeg ville. Jeg valgte det siste, og det eneste vi gjorde var å lage taco. Hver fredag.

2. Digital kommunikasjon

Ja, for å bli kvitt mobbing og sånt, men mest av alt vil jeg bare at folk skal slutte å ringe i tide og utide. Det er en grunn til at det finnes både sms, messenger og mail – vi trenger ikke ringe. På sykehuset jeg jobbet på var folk her rabiate etter å ringe rundt. Jeg så en dame som ringte ned til apoteket for å spørre når de stengte, når det finnes en helt fint fungerende nettside for akkurat den informasjonen, og jeg holdt på å revne innvendig.

Jeg svarer stort sett bare på telefonen når mor ringer meg, alt annet anses som et inntrengsel i min komfortsone.

Og da kan vi også ta ut den delen av undervisningen hvor du lærer å lage dorullnisser. Dorullnisser er ikke bare stygge, de er mest sannsynlig også fulle av bæsj. En av de første tingene vi lærte på sykepleierutdanningen var å lukke dolokket før du trekker ned, ellers er det som å sette i gang en orkan full av E. coli.

3. Ta vare på planter

Leiligheten min er som en kirkegård for planter. Jeg bare forstår ikke hva de trenger for å leve. Lite vann? Mye vann? Gjødsel? En hemmelig ingrediens som bare blir tilgjengelig for deg når du bikker 60 år? Jeg vet ikke, og det koster meg en formue.

For å inkludere litt botanikk, så kan de godt fjerne kråling fra svømmetimene. Jeg har levd i 27 år, og har ikke hatt behov for å kråle en eneste gang. Kråling er for svømming det Segway er for gåing.

4. Grunnleggende folkeskikk

Dette syns jeg fortjener sitt eget fag, og jeg foreslår at vi kaller det «flyplass», for det dekker alle aspekter av det. Både det å ta hensyn til reglement, og andre folk rundt deg.

Å stå i kø.

Og å vente på tur, og tenke på andre.

For å få plass til dette må jeg vel ta bort et helt fag. Da velger jeg musikk. Vår musikklærer på barneskolen elsket CC Cowboys, så det eneste jeg kan huske jeg lærte i musikktimene var hvordan å holde seg positiv gjennom hundre avspillinger av «Tigergutt».

Torbjørn Røe Isaksen, hvis du leser dette: Jeg stiller som konsulent når som helst.

Twitter: @tegnehanne

Få med deg flere tegneserier og debattinnlegg - følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter