Debatt

- Utilregnelig? Denne handlingen har vært planlagt i årevis!

  • Ingvild Berg
    Ingvild Berg
    Journalist

Sterke reaksjoner på psykiaternes konklusjon.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Rettspsykiaternes rapport konkluderer med at Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig. Normalt betyr dette at han vil bli dømt til tvungent psykisk helsevern, det vil si at han kan bli holdt på en psykiatrisk institusjon og underlagt behandling. Hvert tredje år må vedtaket opp til ny behandling.

Omtrent samtidig med at VG meldte om rapportens konklusjon, begynte meldingene å tikke inn på Twitter og Facebook. Flere er sjokkerte over at terroristen kan slippe fengsel.

— Utilregnelig? Denne handlingen har vært planlagt i årevis og er resultat av et skrudd menneskesyn, skriver @girlindisguisepå Twitter. Heidi Raaen Oegema på Aftenpostens Facebook-side er enig:

— Er han utilregnelig når han har planlagt ned til minste detalj? Kan alle skylde på dårlig barndom? Hvem har da ansvaret for rett og galt egentlig? Han har en annen virkelighetsoppfatning, men gjør det ham psykotisk og utilregnelig? Skal se den sendinga, helt klart!

Andre uttrykker bekymring, slik som @mrslozano i denne Twitter-meldingen:

- Hva skjer med ABB etterpå? Det lurer jeg på... Blir man frisk fra å gjøre noe SÅ forferdelig?! Blir man igjen mannen i gaten? Noen som vet?

Stoler på fagfolkene

Mange av reaksjonene uttrykker tillit til fagfolkene bak rapporten:

— Tror vi skal bare godta hva rettspsykiaterne kommer til. Vi kan ikke sitte her som synsere og mene fagfolk ikke vet hva de driver med, skriver Vidar Golden på Facebook.

Men ikke alle er overbevist:

- At rettspsykiater Torgeir Husby «aldri har vært i tvil» om at ABB var psykotisk og strafferettslig utilregnelig, gir i seg selv grunn til tvil, skriver Aksel Kjær Vidnes (@Akselkv).

- Det verste han kunne tenke seg

Flere fremhever de positive sidene ved konklusjonen, blant annet Kent Andersen i denne Twittermeldingen:

- Blir ABB dømt utilregnelig, slipper samfunnet 30 år med «kommandøren» som «martyr» i fengsel hvor han kan kommandere ekstremhøyre.

Stine B (@normajennings) tror at konklusjonen vil være tøff for Anders Behring Breivik:

— Hvis det virkelig er tilfelle at ABB er syk, la oss huske på at denne konklusjonen sannsynligvis er den verste han kunne tenke seg.

I kommentarfeltet på Aftenposten.no skriver «jonnykr» at konklusjonen vil lette på trykket for Fremskrittspartiet:

— Dette er interessant med tanke på hvor raske alle har vært med å plassere ansvar for ABBs handlinger hos FRP. Alt tyder nå på at de foranliggende årsakene til hans mentale helse startet allerede i hans barndom og at dette er en «gal» manns handlinger. Noe jeg personlig har trodd hele tiden. Så det store spørsmålet til dere politkere og andre som allerede har konkludert med at FRP har skylda, er hvordan dere skal få lagt skylda på FRP for hans sykdom. Det blir ikke lett, men dere klare sikkert DET også.

Noen er usikre på betydningen av rettspsykaternes rapport:

— Rettspsykiatrerne vil bli satt til side og ABB dømt for det han over lang tid har planlagt å gjøre, hevder Jan Arild Snoen på Twitter.

Les også

  1. Derfor mener de Behring Breivik ikke kan straffes

  2. - Behring Brevik har over en lang periode utviklet paranoid schizofreni

  3. - Overraskende konklusjon

  4. - Jeg er overrasket og skuffet

Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh kommenterer konklusjonen til de rettspsykiatrisk sakkyndiges rapport om Anders Behring Breivik under en pressekonferanse tirsdag.

Les mer om

  1. Debatt