Debatt

Breidablikk er ikke Fjordman | Ivar Køhn

 • Ivar Køhn
  Ivar Køhn
  Dramasjef, NRK
Mads Pettersen i 22. juli-serien er en oppdiktet rollefigur som er satt sammen på bakgrunn av bred research, skriver Ivar Køhn i NRK.

Selv om det er likheter, betyr ikke det at rollefiguren Mads Pettersen er et forsøk på å portrettere Peder Jensen.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I et debattinnlegg publisert tirsdag skriver Peder Jensen, også kjent som Fjordman, at NRK burde tatt kontakt før premieren av dramaserien 22. juli. Vi har vurdert dette annerledes.

Meninger og ytringer på nett, samt debatten som oppsto rundt dette i etterkant, er en viktig del av historien når man skal fortelle om det som skjedde 22. juli 2011.

Ivar Køhn, dramasjef, NRK

Bred research

Gjerningsmannen viste selv til det han hadde hentet på nett i sitt manifest, og brukte andres ytringer til å forsvare sine egne handlinger. Deriblant siterte han Fjordmans blogg. Det er vel dokumentert at Breivik var inspirert av innvandringskritiske skribenter og bloggere, og det ville vært unaturlig å utelate dette fra serien.

I 22. juli fortelles denne delen av historien gjennom rollefiguren Mads Pettersen og bloggen Breidablikk. Som alle de andre hovedpersonene i serien er Mads Pettersen en oppdiktet rollefigur som er satt sammen på bakgrunn av bred research.

I forarbeidet undersøkte serieskaperne flere som var/er aktive på nett for å la seg inspirere av ulike meninger, ytringer og handlinger.

Ikke et portrett

Det er flere av Breidablikks handlinger som tar utgangspunkt i det vi vet om Fjordmans handlinger. Men selv om det er likheter, betyr ikke det at rollefiguren Mads Pettersen er et forsøk på å portrettere Peder Jensen.

Derfor mente vi heller ikke at det var nødvendig å kontakte Jensen i forbindelse med serien. Vi fant det vi trengte av materiale og informasjon andre steder.

Og for å svare på Jensens andre spørsmål: Ja, serieskaperne har lest i boken som en del av researcharbeidet.

Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les også

 1. Peder Jensens innlegg: NRK kunne like gjerne ha identifisert meg ved navn. Hvorfor tok de ikke kontakt?

 2. Serieskaperne ville lage en så troverdig fremstilling av 22. juli som mulig. Men hva synes de som selv var nær terroren?

 3. Aftenpostsens anmeldelse av «22. juli»: Rørende om hverdagsheltene som var på jobb

Nyhetsbrev Vil du ha tips om ukens beste debatter?

Les mer om

 1. 22. juli
 2. TV-serier
 3. NRK