Debatt

Debatten om barnedrap-forskning: Nødvendig portvokter | Bjørn Rishovd Rund

  • Bjørn Rishovd Rund, professor i psykologi, Universitetet i Oslo
Bjørn Rishovd Rund
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Professor Hans Petter Graver hevder i sitt innlegg i Aftenposten at debatten rundt barnedrap bør gå på sak, ikke på publisering.

Min kritikk går også på sak

I mine innlegg går kritikken også på sak, i det jeg hevder Vibeke Ottesen ikke har data som underbygger at det ligger i menneskets natur å begå barnedrap, heller ikke at en må fokusere på mennesker med psykose eller selvmordstanker for å forhindre barnedrap.

Det synes som uenigheten mellom Graver og meg vedrørende «forsiktighetsregelen» i forskningsformidling skyldes at vi tilhører ulike forskningstradisjoner.

Min erfaring er fra medisin og helsefag, hvor jeg har vært med i Uredelighetsutvalget, i Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin, samt undervist PhD-studenter i forskningsetikk i 20 år.

Forholder meg til retningslinjene

Jeg forholder meg til de retningslinjer som kom fra Forskningsrådet, hvor det i en av dem advares mot: «Presentasjon av resultater for den offentlige allmennhet uten vitenskapelig presentasjon i tidsskrifter, konferanser eller annen tilgjengelig vitenskapelig dokumentasjon».

Fagfellevurdering, publisering og «forsiktighetsregelen» er alle portvokter for at feilaktig informasjon skal spres til allmennheten. Spredning av uriktige forskningsresultater har i noen tilfeller hatt katastrofale følger.

Ottesens formidling har ikke så alvorlige konsekvenser, men det er trist at mennesker med psykiske lidelser på denne måten blir ytterligere stigmatisert.

  • Her er Aftenpostens artikkel om Vibeke Ottesens forskning på barnedrap - utgangspunktet for debatten: Fedre i livskrise og med selvmordstanker står bak flest barnedrap

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Lyst til å skrive ? Les denne først: Seks tips til en Aftenposten-debattant

Les mer om

  1. Rettspsykiatri
  2. Drap