Debatt

Kort sagt, mandag 10. september

 • Debattredaksjonen

Norske IS-støttespillere og konserter på Voldsløkka. Dette er dagens kortinnlegg.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Tar Norge ansvar?

Det ble kjent i sommer at IS-støttespilleren Aisha Shezadi og hennes snart toårige barn holdes i flyktningleiren Al Hol i Nord-Syria. Deres tilstedeværelse er en belastning og en utgiftspost for myndighetene. De må sørge for husrom, mat, klær osv. Shezadi er naturligvis uønsket i Nord-Syria, da hun er en støttespiller for en fascistisk organisasjon.

Vi har tidligere oppfordret norske myndigheter til å hente henne tilbake til Norge og stille henne for norske domstoler. Hvis etterforskningen mot henne ender med tiltale, kan det likevel ikke bli rettssak uten at hun er i Norge. Barnets interesser tilsier også at norske myndigheter tar sitt ansvar. Aisha Shezadi og barnet er norske statsborgere.

Vårt standpunkt har fått bred støtte blant menneskerettighetseksperter og opinionsdannere, inklusive på lederplass i Aftenposten.
Vi har nylig vært i kontakt med Abdul Karem Omar som er utenriksansvarlig i Den demokratiske føderasjonen i Nord-Syria. Han kunne opplyse at han ikke er blitt kontaktet av norske myndigheter.

Inntil de to blir hentet til Norge, spør vi om myndighetene betaler de utgiftene som påløper myndighetene i Nord-Syria?

Erling Folkvord og Johan Petter Andresen, Solidaritet med Kurdistan


Flere utekonserter et ubetinget gode?

Går det virkelig an å stille kritiske spørsmål ved 55.000 mennesker som jubler til Eminem i strålende sol på Voldsløkka?

Aftenposten slo i sommer opp at Voldsløkka og Ekebergsletta skal brukes i større omfang til store utekonserter og festivaler. Kulturbyråd Rina Mariann Hansen og konsertarrangør Peer Osmundsvaag vil sammen gjøre Oslo ledende internasjonalt, der Oslo allerede er i verdenstoppen.

Peer, hva med rigging til langt på natt, i mange riggdager før og etter konsertene, som arrangørene lover ikke skal skje?

Rina, hva med den uorganiserte aktiviteten, seksåringen som får dragen til å fly på sletten eller løper om kapp med duene, når man sakte, men sikkert stenger av disse friarealene i flere og flere av sommerens dager?
Dette handler ikke om å bruke ørepropper for å få sove eller ødelagte gressmatter. Dette handler om at noen få bruker sin makt til å definere en bestemt bruk av byen. I The Guardian 31. august ser byforskere en utvikling mot økende privatisering og kommersialisering av parker og friarealer i London med større konflikter mot allmennhetens interesser.
Hvis vi ikke ønsker dette i Oslo, hva må vi gjøre? De som beslutter, må stille spørsmålene: Hvilke områder egner seg egentlig til så ekspansive arrangementer, og hva mener de som bor og bruker områdene om dette? Før beslutningene fattes.

Jørgen Brun, Voldsløkka

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Kort sagt
 2. Syriakrigen
 3. Rina Mariann Hansen
 4. Privatisering
 5. Konsert

Kort sagt

 1. DEBATT

  Kort sagt, fredag 30. oktober

 2. DEBATT

  Kort sagt, torsdag 29. oktober

 3. DEBATT

  Kort sagt, onsdag 28. oktober

 4. DEBATT

  Kort sagt, mandag 26. oktober

 5. DEBATT

  Kort sagt, søndag 25. oktober

 6. DEBATT

  Kort sagt, fredag 23. oktober