Gi til noe annet enn Kreftforeningen | Johannes Bangum

I Sør-Sudan risikerer mellom fire og fem millioner mennesker å dø av sult hvis de ikke får hjelp, ifølge World Food Program. Bildet er tatt i september på en UNICEF-klinikk for underernærte barn i Aweil.

Ønsker du å hjelpe andre? Da bør du gi penger til utvikling i fattige land.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Om du ønsker å forbedre andres liv, er det å gi penger til Kreftforeningen nesten som å kaste penger ut av vinduet. Om du faktisk ønsker å dytte verden i en bedre retning, er det helt andre organisasjoner du burde gi pengene dine til.

Enorme summer brukes på kreftsaken

I Norge er det slik at alle som blir diagnostisert med kreft, får gratis behandling fra det offentlige, så ingen trenger å betale for omsorg av egen lomme.

Mye av pengene som gis til Kreftforeningen, går til kreftforskning: Organisasjonen ga i fjor 264 millioner kroner til dette formålet. Men disse pengene er en liten dråpe av hva som brukes på kreftforskning globalt – dine penger betyr derfor nesten ingenting. Årlig bruker amerikanske farmasiselskaper 400 milliarder kroner på å utvikle medisiner, og en stor del av dette går til utvikling av kreftmedisiner.

De vil redde flest mulig liv pr. krone:

Hvordan hjelpe flere

Samtidig som det brukes enorme summer på å forlenge livene til oss i den rike delen av verden, er det millioner av barn som dør av helt enkle sykdommer som diaré og lungebetennelse. Daglig dør det rundt 11.000 barn av sykdommer som det kun koster et par kroner å kurere.

En helt ny måte å tenke hjelpeabeid på. Det skaper debatt:

Om du gir pengene dine til helsehjelp i fattige land, kan du i løpet av ditt eget liv bidra til at flere barn vokser opp istedenfor å dø. Dette er mennesker du aldri kommer til møte, men på grunn av deg vil de vokse opp og leve et like innholdsrikt liv som du har gjort.

Farmor

Min farmor døde av kreft for et par måneder siden. I begravelsen hennes ble folk oppfordret til å donere penger til Kreftforeningen. Det føles godt å donere litt av ditt eget, slik at andre kan vinne kampen mot kreft. Men hvorfor skal det da være slik at siden din nærmeste døde av kreft, så skal du forhindre at andre dør av den samme sykdommen?

Hvor kan jeg gi?

En tommelfingerregel når man skal donere penger til et godt formål, er at pengene ikke burde gå til noen i Norge. Her lever de fleste trygge liv, og vi har et av verdens beste helsetilbud tilgjengelig hvis vi blir syke.

Det finnes tusenvis av bistandsorganisasjoner som arbeider i fattige land, men noen er bedre enn andre. Derfor må man se nærmere på hvordan organisasjonene bruker pengene de mottar for å bestemme hvem som mest effektivt skaper utvikling.

Å være effektiv handler ikke bare om å redusere administrative kostnader – dette er faktisk en veldig liten del av det. La meg gi et kjapt eksempel:

Hvordan kan man gi flest barn en god utdanning? Er det ved å bygge flere skolebygg, ansatte flere lærere eller gi gratis skolebøker? Forskning viser at noen tiltak kan være flere hundre ganger bedre enn andre.

Neste gang du gir kan du tenke over disse spørsmålene. Da vil du gjøre en god gjerning og utgjøre en større forskjell.


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter