Debatt

Eksperter på dårlig samvittighet forsurer jula! | Thomas Leikvoll

  • Thomas Leikvoll
Dropp julebordet, oppfordrer Bjørn Maaseide. Thomas Leikvoll er lei.

Om du spør meg hva jeg virkelig ønsker meg? En ekspertfri jul.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Like presist som høytiden selv, fører adventstiden årlig med seg et kobbel av mer eller mindre selvutnevnte eksperter som har tatt på seg å gi oss alle dårlig samvittighet for at vi gjør det man gjør rundt disse tider; feirer jul. Og jeg er forbanna lei av dem.

«Dropp julebordet», oppfordret tidligere sandvolleyballspiller og sjefen i Sats Elixia, Bjørn Maaseide, i Aftenposten i slutten av november. Begrunnelsen han gir, er:

«For på julebord spises og drikkes det ofte mye, og medarbeidere som hadde trengt å komme seg i bedre form, hever ikke sitt fysiske nivå på den måten.»

Hvor Maaseide har denne inngående kunnskapen om de ansattes helse fra, sier han ikke. Det er imidlertid ingen tvil om at her skal alle skamme seg for å gå på julebord.

Om Maaseide fikk bestemme, skal også ansatte som tar vare på helsen sin, lide for at det finnes noen som ikke gjør det.

Har du kjøpt godterikalender til ungene dine??!

En annen ekspert som årlig benytter juletiden til å tre dårlig samvittighet nedover ørene på oss, er den selvtitulerte hollywoodtreneren, Cornelis Elander. På tv2.no klinker Elander til igjen: «Vi forgifter barna våre før jul», tordner han, vel vitende om det klikkbonanza han utløser både på tv2.no og på sin egen blogg.

Forgifter, altså. Intet mindre. Har du kjøpt godterikalender til ungene dine, sier du? Fyyyyyyyy!!!!

Sukker er gift (det og), ifølge Elander, og anbefaler dessuten oss foreldre å kun gi ungene kalkun istedenfor ribbe frem til de er 12. Jeg kjenner jeg gleder meg til Cornelis blir far.

Alkoholmisbruk varer hele året

En annen ting du bare kan begynne å forberede deg på allerede nå, er at noen også i år vil fortelle deg at juledrammen og pilsen du planlegger å ta i jula, bør du pakke bort. «150.000 barn gruer seg til jul», ble vi fortalt for et par år siden, gjerne med oppfordring til å ta en såkalt «hvit jul».

Og bare så jeg er klinkende klar: Konsekvensene av alkoholmisbruk er katastrofale for alle barn som opplever det. Det betyr imidlertid ikke at alle vi som ikke har et problematisk forhold til drikke, bør korke flaska..

Når jeg tenker tilbake på min egne barndomsjul og alkohol, husker jeg de evige diskusjonene om akevitten skulle være kald eller romtemperert og hvem som hadde det beste juleølet i år.

Jeg husker hverken krangler eller foreldre med merkelig oppførsel.

Alkoholmisbruk har ikke noe med julen å gjøre. Det er et problem som varer hele året. Om du bøtter ned en flaske akevitt daglig, kan du ikke skylde på nissen.

Det hadde vært veldig koselig med snø til jul. Og jeg ønsker inderlig at jeg skal klare å få ribba like saftig og god som i fjor. Men om du spør meg hva jeg virkelig ønsker meg er svaret: En ekspert-fri jul.


Les mer om

  1. Jul