Debatt

La oss flokke oss rundt Stein-Roger Bull og hans nye TV-kanal | Synne Skouen

  • Synne Skouen
Med PremiereTV ønsker Stein-Roger Bull blant annet å strømme kulturarrangementer fra hele Norden.

En sjelden gang får vi originaltappede temaprogram i TV, da gjelder det å benke seg, som i kveld.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Jeg tenker på Stein-Roger Bulls metode – beskrevet i intervjuer forleden – som er å ikke jamre over alt som ikke lenger skjer på kunst- og kulturfronten i NRK, men å lage noe nytt, og lage det selv. Nå gyver han løs igjen, med planer om en nordisk kulturkanal, denne gang nettbasert, og gjett om jeg skal bli én av de første til å abonnere.

Tidligere NRK-topp satser på ny TV-kanal

Noe av det vi kulturnerder har mest grunn til å gremme seg over er motstanden i forrige årtusen en gang, mot det felles nordiske fjernsynsprosjektet NORDSAT. Hva visste vi vel den gang, om hvordan det kom til å gå?

Klikkekultur

I Frankrike har kommersialiseringen av film- og fjernsynsmediet for lengst ført til forslag om å forankre folks rett til kunst og kultur nettopp der i selveste grunnloven, på linje med rett til skole og utdanning.

Og nå som vår allmennkringkasting tømmes for kulturmedarbeidere raskere enn fanden får sko på, er det saktens tid for å reflektere over hvordan lisenspenger som i sin tid skulle omfatte et rikt kulturtilbud, kan ranes fra Marienlyst (eller hvor nå institusjonen måtte havne etter flyttingen), og gis til for eksempel den gamle ringreven Stein-Roger Bull og hans kumpaner!

Synne Skouen er komponist

Vi trenger noen skikkelige skurker her, uten respekt for hvordan tidligere Dagbladet-sjefer herjer NRK med sine velprøvde ideer om hva slags kulturklikk eller klikkekultur som gjelder nåtildags.

Skattkister

Nok om det! I kveld skjer det noe ekstraordinært. Da sender NRK 2 en dokumentar laget av én av institusjonens siste kulturmohikanere, Marit Christina Lie, om et eventyrlig emne. Jammen tror jeg ikke Edvard Hoem blir nødt til å skrive enda en bok i krøniken om Bjørnstjerne Bjørnson, for her dukker det opp en sønn som setter både farens Nobel-prispenger og konas medgift over styr for å kjøpe datidens dyreste fiolin til en ung og temmelig vakker kanadisk fiolinistinne. Og ikke nok med det:

I denne damens skattkister ble det i fjor funnet et verk som komponisten var sikker på at han egenhendig hadde brent opp, og komponisten er ingen ringere enn Johan Halvorsen. Med andre ord: En sjeldenhet, en norsk fiolinkonsert kommer snart til en konsertsal nær deg, spilt av Henning Kraggerud, og han er ikke snauere enn at han spår den en strålende framtid.

Det er liten tvil om at fjernsynsmediet er velegnet for de spennende fortellingene om vår kulturhistorie, like mye som det er egnet til å rapportere fra en glohet samtid. Det er like liten tvil om at disse fortellingene er jammerlig underrepresentert.

Så la oss benke oss rundt NRK og heie litt på dem i kveld, og la oss flokke oss rundt Stein-Roger Bull når han nå tar mål av seg til å bringe formidlingen av kunst og kultur over i en digital framtid, på tvers av nordiske grenser.

Synne Skouen er tidligere musikksjef i NRK P2 og kultursjef i NRK.

Få med deg flere tegneserier og debattinnlegg - følg Aftenposten meninger påFacebook ogTwitter

Les mer om

  1. NRK
  2. TV