Debatt

Regjeringen har utsatt poseavgiften. Begrav den nå!

 • Jan Arild Snoen
  Spaltist

Regjeringen varslet i går at innføringen av plastposeavgiften er utsatt, og tas opp igjen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett til våren. Dersom de blå partiene har det minste politisk gangsyn, sørger de for at avgiften aldri blir realisert, skriver Jan Arild Snoen. Heiko Junge

Den blå regjeringen skulle arbeide for avbyråkratisering i Norge.

Toll og avgiftsdirektoratet har nylig sendt ut et detaljert høringsnotat om forskrift om avgift på papir— og plastposer, som samarbeidspartiene i sin visdom hadde bestemt skulle innføres fra 15. mars.

Her greies det ut om hvorvidt brødposer, fruktposer, avfallssekker, «poser som er toppsveisede», eller små poser man får i parfymerier skal avgiftsbelegges eller ikke.

Og hvor tykke de må være for å slippe avgift.

Mest synd på Frp

Dette har partiet til «sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep» vært med på.

Men jeg synes mest synd på Frp – partiet er ikke egentlig for denne avgiften.

Det er imidlertid de tre andre partiene, og det er Høyre som i mange år har saldert budsjettene sine med dette, formodentlig i forvissning om at forslaget aldri var alvorlig ment.

Det hjelper ikke at Miljødirektoratet allerede i 2008 slo fast at «plastbæreposene utgjør et ubetydelig forsøplingsproblem i Norge», eller at Bellonas avfallsekspert Olaf Brastad advarte mot det han kalte «tullepolitikk». De aller fleste plastposer gjenvinnes allerede i dag, svært lite havner i naturen. Bransjeorganisasjonen Virke og gjenvinningsbedriftene mener at avgiften til og med kan ha en negativ miljøeffekt.

Det er avslørende at regjeringen har valgt å hoppe over utredningen av miljøkonsekvensene av avgiften.

Manglet en milliard

Nei, denne tulleavgiften er ikke innført av noen annen grunn enn at de fire partiene manglet en milliard da de skulle bli enige om budsjettet for 2015. Den er rett og slett indremedisinsk motivert – de måtte finne penger raskt for at ikke hele budsjettavtalen skulle ryke.

Senest mandag sa Erna Solberg at «av alle dumme avgifter var dette den som var minst dum.» Da lurer jeg virkelig på hva slags andre dumme avgifter den blå regjeringen vurderte og vurderer for neste år. Kanskje er det en bredbåndsavgift?

Det er ikke bare rent saklig at avgiften er dum. Politisk er den helt på trynet:

Det er ikke uten grunn at den avgiftsglade rødgrønne regjeringen avviste å innføre den. SVs stortingsrepresentant Snorre Valen kaller dette en «meningsløs avgift som ikke fungerer».

Hver eneste gang vi handler dagligvarer, ville vi bli minnet om at denne regjeringen ikke evner å prioritere, og heller lar landets velgere betale nye tøvete avgifter.

Dette synes endelig å ha demret for regjeringen, som i går varslet at innføringen av plastposeavgiften er utsatt, og tas opp igjen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett til våren. Dersom de blå partiene har det minste politisk gangsyn, sørger de for at avgiften aldri blir realisert.

Mange feite år

Regjeringen startet mandag arbeidet med budsjettet for 2016. Statsministeren varslet i Aftenposten mandag at i budsjettprosessen er det slik at «hvis du skal øke noe, må du stramme inn på noe annet».

Mener hun det? Budsjettene for 2014 og 2015 bærer ikke preg av noe slikt prinsipp. Der var det svært langt mellom kuttene, og enda lenger når mellompartiene hadde fått si sitt. Det aller meste økte, på autopilot.

Norske politikere har hatt mange feite år, der alle kunne få mer – enten litt, mye eller kjempemye mer. Vi har lenge visst at dette ikke kan fortsette i det uendelige, men hele det politiske Norge har skjøvet problemet foran seg.

Fallet i oljeprisene øker sjansen for at regjeringen faktisk tar dette på alvor. Men svaret er skikkelige prioriteringer – altså at noe må få mindre, ikke nye tulleavgifter.

Twitter: @jasnoen

 1. Les også

  Internrevisjonen: Litt for mange politikere på venstresiden prioriterer ikke debatten om ytringsfrihet

 2. Les også

  Jan Arild Snoen: Dette kan bli første og siste gang Fremskrittspartiet sitter i regjering

 3. Les også

  Internrevisjonen: Venstresiden bør lede an i kampen for en ny ruspolitikk

Les mer om

 1. Debatt
 2. Internrevisjonen
 3. Plastposeavgiften
 4. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  «Ingen» tok æren for plastposeavgiften – nå vil Venstre ha æren for «vekkelse» mot plast i havet

 2. POLITIKK

  Ap langer ut mot flyavgiften, men ville selv utrede flyavgift i fjor

 3. DEBATT

  Sjeføkonom Elisabeth Holvik: Aldri har vel et parti med så lav oppslutning hatt så mye makt over et statsbudsjett

 4. POLITIKK

  Blir det ikke grønt nok for den ene, blir det hett for den andre

 5. POLITIKK

  SV skjerper skattene – lover lettelser for «folk flest»

 6. NORGE

  Venstre vil foreslå forbud mot plastposer og plastbestikk