Debatt

Ære og skam – en farlig ukultur

Jeg er muslim og feminist. Jeg snakker fritt om kvinnens seksualitet. Jeg blir kalt «altfor vestlig», og ville kanskje blitt sett på som en skam hos familier i noen miljøer. Dette er en farlig ukultur vi må slå hardt ned på.

OPT_247493788_doc6olq8yatcpu1co400d4i_doc6olqag9j89sv8e72rb-qKp3qVgtIZ.jpg Illustrasjonsfoto: Mila Supinskaya/NTB Scanpix

 • Sofia Nesrine Srour

Hvorfor skal det være så vanskelig å være jente i dagens samfunn? Hvorfor skal det være enda vanskeligere å være muslimsk jente?

I Aftenposten nyligskriver Hadia Tajik sant og treffende når hun beskriver den sosiale kontrollen som er utbredt i noen innvandrermiljøer.

Ryktesamfunnet

Jeg er oppvokst i en muslimsk familie med åpne og liberale holdninger. En familie som alltid har vært opptatt av sosialt engasjement, fellesskap og inkludering. Jeg har derfor muligens sluppet press, tvang og kontroll. Men mange kjenner noen som lever i de forhold som Tajik beskriver.

Som muslim ser jeg mye av det muslimske samfunnet. Jeg liker ikke alt jeg ser. Sosial kontroll er alt fra normalt til helt vanlig i noen miljøer, de muslimske inkludert. Dette vil jeg tro kommer av det svært utbredte ryktesamfunnet som finnes her.

Et ryktesamfunn som alltid har noe å si om kvinnen:

Hvordan hun er.

Hva hun gjør.

Hvordan hun går kledd.

Og hvem hun omgås med.

Begrepene «ære» og «skam» er ofte reservert for henne. Hun representerer hele familiens såkalte «ære», og det er hennes ansvar å opprettholde den.

De som lar hijaben ligge

Et eksempel er tilfeller der man glemmer den spirituelle betydningen av hijab, gjør den om til et skjold mot alt det «umoralske», og forbinder den med noe ærbart og sømmelig.

Noen av dem som velger å la den ligge eller ta den av, kan bli møtt med enda strengere regler, for slike valg forbindes med noe skammelig. Dette er ikke mitt islam.

Jeg er lei denne dehumaniseringen av kvinner og jenter. Hvorfor skal alle ha noe å si om jente— og kvinnekroppen, alle utenom henne selv?

Jeg er muslim og feminist. Jeg snakker fritt om kvinnens seksualitet. Jeg blir kalt «altfor vestlig», og ville kanskje blitt sett på som en skam hos familier i slike miljøer. Dette er en farlig ukultur vi må slå hardt ned på.


Lyst til å skrive ? Les denne først:

Les også

Seks tips til en Aftenposten-debattant

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Islamkritikk skal forsvares – men ikke muslimhat | Nancy Herz

 2. KULTUR

  Anmeldelse: Livet i krysspress mellom å være «altfor norsk» og «altfor muslimsk»

 3. DEBATT

  Jeg måtte få hjelp av min far for å få innvilget religiøs skilsmisse

 4. KOMMENTAR

  «Unnskyld, jenter. Jeg har vært feig og unnvikende»

 5. SID

  Muslim på dine premisser? Aldri

 6. SID

  Det bør være rom for å kle seg i nikab i Norge