Debatt

Twitter for nybegynnere

Full nytte av Twitter kan oppnås uten å publisere en eneste melding – uten å twitre, skriver Kei Grieg Toyomasu.

 • Markedsdirektør Opera Software
 • Kei Grieg Toyomasu

Obamas valgseier var altfor stor til at æren kunne tilskrives Twitter, men tjenesten gjorde ham til en av de mest tilgjengelige politikerne noensinne. Twitter har vokst med vanvittige 1700 prosent det siste året, og den middelaldrende delen av befolkningen twitrer panikkartet om kapp i frykt for å gå glipp av nok en digital revolusjon. Ja, det er all grunn til å følge med i timen.

Full nytte av Twitter

Twitter er verken en ny teknologi eller en ny Facebook. Twitter kan for en blogg være det tusen kinoplakater er for en kinofilm og Twittermeldingene har en selvpålagt begrensning på 140 grafikkløse tegn – en standard som fordrer spissformuleringer og gjør det mulig å lese masse innlegg på kort tid.

Kunsten blir å mestre en ny kommunikasjonskanal der man inntar rollen som tilhører, formidler, debattant eller gjerne alt på en gang.

Full nytte av Twitter kan oppnås uten å publisere en eneste melding – uten å twitre. Dette er også den tryggeste tilnærmingsmåten. På Twitter er man sin egen redaktør, men istedenfor å søke efter interessant innhold henger man seg på – følger – et personlig utvalg personer som holder deg oppdatert innenfor alle dine interesseområder. Velg med omhu; Twitter er full av folk som twitrer uten mål og mening.

Klart fokus

Personer med eget formidlingsbehov bør ha et klart fokus på tema og målgruppe. En god Twitter-melding kommenterer ofte et aktuelt tema og peker til relevant innhold. På samme måte som en radiokanal mister lyttere ved å spille dårlig musikk vil man miste lesere på Twitter dersom balansen mellom antall meldinger og relevans ikke tilfredsstiller målgruppen. Er budskapet interessant nok kan man håpe på viraleffekt, som da Opera Softwares aprilspøkvideo ble lansert på Twitter og ble sett av en halv million mennesker verden over på YouTube.

Twitter er også dagens sterkeste debattforum. Obama taler til folket via fjernsynsskjermen men han kommuniserer med folket via Twitter. Den 25. mars inviterte Obama sine tilhørere til å stille spørsmål om økonomien. 140 små bokstaver pekte til en webside der hvermannsen fritt kunne legge ut spørsmål eller stemme frem hva presidenten skulle besvare direkte. Millioner av mennesker ble engasjert på demokratisk vis med et forholdsvis lite administrasjonsapparat. I skrivende stund har Operas eget nettsamfunn, My Opera, invitert sine to millioner registrerte brukere til å stille oss spørsmål i forbindelse med at verdens eldste nettleserselskap fyller 15 år denne måneden.

Hvert sted sin sjarm

Størst nytte får man ved å behandle hvert nettsamfunn på sine egne premisser. Undertegnedes digitale sosialisering omfatter blant annet Facebook for private bekjentskaper, karrierenettverket Linkedin for ansettelser og faglige oppdateringer gjennom Twitter. My Operas brukere lever sine digitalt liv parallelt også i andre nettsamfunn. Man nyter ikke nødvendigvis fredagspilsen på samme sted som søndagskaffen med svigermor. Hvert sted sin sjarm, sine diskusjoner og sitt egen publikum.

Lykke til.

Kei Grieg Toyomasu, markedsdirektør i Opera Software.

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Slik fungerer bildesensuren på Facebook

 2. MENINGER

  Den kvitrende klasse

 3. KULTUR

  – Facebook er blitt verdens største nettsamfunn fordi det er tannløst og ufarlig

 4. KULTUR

  Dette vil kvinnene som legger deg til på Facebook

 5. KULTUR

  Michal Kosinski: – Retten til et privatliv slik vi kjenner det, er definitivt over

 6. DEBATT

  Barack Obama viser menneskelige sider når han sprer sitt budskap digitalt, og sånn har han påvirket politisk kommunikasjon i sosiale medier.