Debatt

Det stokker seg i spontan tale

 • Hanna Andresen

Hanna Andresen Foto: Picasa 2.7

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

«Avslørt». Rebekka Borsch skriver i Aftenposten 14. juni hvordan aksenten hennes «avslører» at hun er utlending, og hvordan et virvar av variasjoner og nyanser i språket gjør det vanskelig – selv på et høyt nivå – å føle seg språklig likeverdig med innfødte nordmenn.

En gåte.

Borsch setter fingeren på det store mysteriet i andrespråksforskning, nemlig at det er tilnærmet umulig å lære seg et nytt språk perfekt i voksen alder. Forskningen viser at jo tidligere man begynner å lære et nytt språk (helst før puberteten), jo større er sannsynligheten for å bli god. Det vil også være lettere for en nordmann å lære seg tysk enn kinesisk. Men uavhengig av faktorer som morsmålsbakgrunn, utdanningsnivå og motivasjon, vil et større eller mindre avvik fra innfødt uttale, ordforråd og syntaks, gjelde de aller fleste.

Som lærer sier jeg at du skal sette «ikke» etter verbet i hovedsetninger. Du sier OK. Så sier du: «Jeg ikke kommer i morgen». Man kunne tenke seg at feilen skyldes overføring fra eget morsmål. Men studier har vist at selv tyskere, som både har lik plassering i eget morsmål og har lært regelen, gjør denne feilen i en nybegynnerfase.

For til tross for at man kan reglene, pugger gloser og øver uttale, stokker det seg i spontan tale likevel. Både uttrykk og nye lyder krever automatisering. Og enkelte språklige trekk er rett og slett vanskelige å lære. Den eneste måten å bli bedre på, er som Borsch beundringsverdig gjør: bruke språket og stadig undre seg.

Likeverdig.

Man kan ikke kreve at alle skal lære norsk perfekt. At mange føler seg språklig underlegne på sitt nye språk, også når de – som Borsch – har nådd et ekstremt høyt nivå, er derfor ille. Dersom vi skal forlange av utlendinger at de skal lære seg norsk (med den enorme innsatsen det krever), må vi til gjengjeld klare å se personen bak aksenten.

Uavhengig av ordstilling, uttale og ordvalg må alle språkbrukere kunne anse seg som likeverdige.

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Trenger en taxisjåfør å kunne skrive norske, argumenterende tekster på pre-akademisk nivå?

 2. SID

  Tilpasset undervisning er ikke akkurat den franske skolens sterkeste side

 3. SID

  Aneta (18): Som ny i Norge ble jeg vant til å føle meg utenfor. Jeg hadde lyst til å gi opp

 4. KULTUR

  Ba vikingene snakke «norwenglish» i internasjonal versjon av TV-serien

 5. KULTUR

  Helene Uri: Derfor forfører og overtaler Trump med sitt språk

 6. NORGE

  Forsker om brevet i Lørenskog-saken: Avsenderen kan en hel del norsk