Våre allierte viser vilje til å forsvare Norges selvstendighet. Utrolig nok provoserer det deler av venstresiden. | Andreas Chr. Halse
- Andreas C. HalseSpaltist
Demonstrasjon mot rikets sikkerhet. I en svært usikker tid.
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Hvordan kan Norge egentlig forsvares i møte med en eventuell invasjon utenfra?
Det er vi for første gang på lenge i ferd med å forsøke å finne ut av. Mer enn 50.000 soldater trener nemlig i disse dager på forsvarskrig i et vinterklima som er svært fremmed for mange av våre allierte.
Sett fra et fredsperspektiv markerer øvelsen en viktig utvikling i NATO. Aftenpostens kommentator, Øystein Langberg, har rett i at det er positivt at fokuset nå er i ferd med å flyttes tilbake til forsvar av egne territorier.
For lenge har for mye av alliansens oppmerksomhet rettet seg mot utenlandsoperasjoner, ofte med katastrofale konsekvenser for sivilbefolkningen.
At amerikanerne ønsker å sende et signal om at de ikke har forlatt Nord-Atlanteren for godt, understreker poenget. Signalene er en viktig motvekt til USAs president Donald Trump og tvilen han har skapt rundt NATOs fremtid og vilje til å stå opp for sine allierte.
Norge er eneste NATO-land som slipper 10.000 kjøretøyer og 40.000 soldater løs i skog og mark
Øvelsen bør ønskes velkommen
Alle som er opptatt av Norges evne til å forsvare vår selvstendighet, bør derfor ønske øvelsen velkommen. At soldater fra både USA og Europa får trening i å forsvare oss, er en kraftfull beskjed om våre allierte er klare hvis vi noen gang skulle trenge det på ordentlig. Øvelsen er imidlertid også en viktig forutsetning for faktisk å lykkes hvis et invasjonsforsvar skulle bli nødvendig.
At deler av venstresiden ikke bare motsetter seg øvelsen, men aktivt demonstrer mot den, er derfor vanskelig å forstå.
Kritikken går ut på at øvelsen er en del i et opprustningskappløp og gjør Norge mer usikkert. Det er en underlig argumentasjon.
Det som gjør Norge virkelig usikkert, er hvis det oppstår tvil om evnen og viljen til å forsvare oss mot potensielle trusler. At en allianse trener på å forsvare seg, er heller ikke bare moralsk legitimt, men en helt nødvendig del av det å ha et forsvar. Bare spør Russland og Kina om deres gigantøvelse i Vostok.
Ensidig å slutte å trene på potensielle konfliktscenarioer er en elendig idé, noe russerne selvsagt også skjønner selv. At de nå varsler prøveskyting av missiler i øvelsesområdet, er en uklok eskalering, men selvsagt ikke noe som kan få konsekvenser for øvelsen. Vi kan ikke vike fra en defensiv øvelse på eget territorium fordi Russland sier det.
I dette NATO-landet er pasta en selvsagt del av stridsrasjonen
Nødvendig, men må ikke glorifiseres
En kritikk som er lettere å forstå, er den som fremføres av SVs stjerneskudd i Trøndelag, Ingrid Marie Sylte Isachsen, mot egne VIP-show for utvalgte samfunnstopper. Isachsen har rett i at det fremstår både vulgært og tonedøvt å bruke store beløp på propagandaarrangementer i regi av NATO.
Å øve på forsvar er nødvendig, men ikke noe vi trenger å glorifisere.
Norsk sikkerhetspolitikk kan selvsagt ikke baseres på russisk propaganda. Allierte må kunne trene på å forsvare hverandre.
Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter