Debatt

Våre allierte viser vilje til å forsvare Norges selvstendighet. Utrolig nok provoserer det deler av venstresiden. | Andreas Chr. Halse

  • Andreas C. Halse
    Spaltist
Jevnt og trutt passerer NATOs kjøretøyer Flåklypatoppen og Reodor Felgens Månerakett. Rett bak haugen ligger sentrum i Alvdal.

Demonstrasjon mot rikets sikkerhet. I en svært usikker tid.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Hvordan kan Norge egentlig forsvares i møte med en eventuell invasjon utenfra?

Det er vi for første gang på lenge i ferd med å forsøke å finne ut av. Mer enn 50.000 soldater trener nemlig i disse dager på forsvarskrig i et vinterklima som er svært fremmed for mange av våre allierte.

Sett fra et fredsperspektiv markerer øvelsen en viktig utvikling i NATO. Aftenpostens kommentator, Øystein Langberg, har rett i at det er positivt at fokuset nå er i ferd med å flyttes tilbake til forsvar av egne territorier.

For lenge har for mye av alliansens oppmerksomhet rettet seg mot utenlandsoperasjoner, ofte med katastrofale konsekvenser for sivilbefolkningen.

Hver uke skriver Haakon Riekeles og Andreas C. Halse (bildet) om norsk politikk. Riekeles kritiserer de ­borgerlige, mens Halse kritiserer venstresiden. Halse er tidligere leder i Sosialistisk Ungdom, nå daglig leder i Svenssonstiftelsen.

At amerikanerne ønsker å sende et signal om at de ikke har forlatt Nord-Atlanteren for godt, understreker poenget. Signalene er en viktig motvekt til USAs president Donald Trump og tvilen han har skapt rundt NATOs fremtid og vilje til å stå opp for sine allierte.

Les også

Norge er eneste NATO-land som slipper 10.000 kjøretøyer og 40.000 soldater løs i skog og mark

Øvelsen bør ønskes velkommen

Alle som er opptatt av Norges evne til å forsvare vår selvstendighet, bør derfor ønske øvelsen velkommen. At soldater fra både USA og Europa får trening i å forsvare oss, er en kraftfull beskjed om våre allierte er klare hvis vi noen gang skulle trenge det på ordentlig. Øvelsen er imidlertid også en viktig forutsetning for faktisk å lykkes hvis et invasjonsforsvar skulle bli nødvendig.

At deler av venstresiden ikke bare motsetter seg øvelsen, men aktivt demonstrer mot den, er derfor vanskelig å forstå.

Kritikken går ut på at øvelsen er en del i et opprustningskappløp og gjør Norge mer usikkert. Det er en underlig argumentasjon.

Det som gjør Norge virkelig usikkert, er hvis det oppstår tvil om evnen og viljen til å forsvare oss mot potensielle trusler. At en allianse trener på å forsvare seg, er heller ikke bare moralsk legitimt, men en helt nødvendig del av det å ha et forsvar. Bare spør Russland og Kina om deres gigantøvelse i Vostok.

16. oktober: Soldater fra US Marines ankommer Værnes for å delta på øvelsen Trident Juncture. US Marines skal også delta i en øvelse i Troms som går parallelt med NATO-øvelsen.

Ensidig å slutte å trene på potensielle konfliktscenarioer er en elendig idé, noe russerne selvsagt også skjønner selv. At de nå varsler prøveskyting av missiler i øvelsesområdet, er en uklok eskalering, men selvsagt ikke noe som kan få konsekvenser for øvelsen. Vi kan ikke vike fra en defensiv øvelse på eget territorium fordi Russland sier det.

Les også

I dette NATO-landet er pasta en selvsagt del av stridsrasjonen

Nødvendig, men må ikke glorifiseres

En kritikk som er lettere å forstå, er den som fremføres av SVs stjerneskudd i Trøndelag, Ingrid Marie Sylte Isachsen, mot egne VIP-show for utvalgte samfunnstopper. Isachsen har rett i at det fremstår både vulgært og tonedøvt å bruke store beløp på propagandaarrangementer i regi av NATO.

Å øve på forsvar er nødvendig, men ikke noe vi trenger å glorifisere.

Norsk sikkerhetspolitikk kan selvsagt ikke baseres på russisk propaganda. Allierte må kunne trene på å forsvare hverandre.

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les også

  1. 657.000 kilo klær skal vaskes. 1,8 millioner måltider inntas. Her er alt om NATO-øvelsen Trident Juncture.

  2. Russlands ambassade: NATO-øvelsen i Norge er av antirussisk karakter

  3. Aftenposten mener: Det er bra at NATO øver krig i Norge

Les mer om

  1. Sikkerhetspolitikk
  2. Trident Juncture
  3. Nato
  4. Internrevisjonen